FOTO: Migranti prosto po Lendavi; V gostilnah v Lendavi peticija; Obravnava na občinskem svetu

Več kot veliko prahu je v Lendavi včeraj dvignila novica, da so migranti lahko zapustili namestitveni center v Industrijski ulici. Občani jezni, češ, da ne dobivajo dovolj informacij. V gostilnah in drugih prostorih se že zbirajo podpisi na peticijah.

Včeraj, zgodaj popoldan je 54 tujcev, ki so nameščeni v namestitvenem centru v Industrijski ulici bilo obveščenih, da njihovo gibanje več ni omejeno in center lahko zapustijo, v kolikor to želijo. Nekaj takih se je za to odločilo in namestitveni center tudi zapustilo. Možnost za zapustitev centra so izkoristili prav vsi, vsi pa so se v center proti večeru tudi vrnili. Dva sta zaprosila za azil.

Namestitveni center so zapustili v skupinah. Eni so se odpravili proti Lendavi po Kolodvorski ulici, se ustavili pri bencinskem servisu Petrol, del teh pa se je odpravil naprej, proti avtobusni postaji. Drugi del se je odpravil v smeri proti Gornjem Lakošu, Gaberju in naprej, tretji pa so se odpravili v smeri Term Lendava. Med občani je kmalu po tem završalo.

V gostilnah in v nekaterih salonih peticija

V gostilnah in v nekaterih salonih v Lendavi in okolici je od včeraj moč dobiti peticijo, na kateri se zbirajo podpisi za odstranitev namestitvenega centra na Industrijski ulici: “Januarja 2016 je v Lendavi bil postavljen Namestitveni center za migrante z večjimi bivalnimi kapacitetami. K postavitvi tega centra lokalna skupnost ni dala soglasja, občani pa o dogajanju nismo bili ustrezno uradno obveščani. Občani občine Lendave smo zaskrbljeni, prestrašeni in se počutimo ogroženo. Ocenjujemo, da se je stopnja varnosti prebivalcev v občini Lendava že poslabšala, zelo hitro bo pa se dodatno poslabšala s prispetjem novih, oziroma vrnjenih migrantov iz drugih držav. Splošna kakovost življenja se je v Lendavi po postavitvi tega centra poslabšala. Tudi škoda, ki je posledično nastala gospodarstvu in turizmu, ni ocenjena,” piše v opisu peticije. Med drugim piše še, da lokacija centra ni primerna in zahtevajo, da se namestitveni center umakne takoj.

Zakaj so migranti bili izpuščeni?

Vsi tujci, ki se nahajajo ali so se nahajali v namestitvenem centru, so v postopku za vrnitev v sosednjo Hrvaško. Med tem, dokler ne bodo vrnjeni, dokler poteka postopek, njihovo gibanje več ni omejeno in lahko namestitveni center tudi zapustijo. Kar so tudi storili. Enkrat na teden se morejo javljati na najbližji policijski postaji, a vprašanje je, če bodo ti v Lendavi ostali, kje bodo ostali, ali se bodo v namestitveni center vrnili in ali se ne bodo podali na pot v druge predele Slovenije ali proti Avstriji. Vzvoda, da jih policija v namestitvenem centru zadrži ni, prav tako pa ni vzvoda, ki bi migrante prisilila, da se javljajo na najbližji policijski postaji.

Begunska problematika in center za begunce v Lendavi tudi na obravnavi v občinskem svetu

Jutri, torej v petek, 26.2.2016 ob 12.00 uri bo v veliki dvorani mestne hiše potekala 9. redna seja občinskega sveta. Kot predvideva druga točka dnevnega reda, bodo občinski svetniki obravnavali begunsko problematiko in center za begunce v Lendavi. Ker je vsako zasedanje občinskega sveta javno, se ga lahko udeležijo tudi občani oziroma zainteresirana javnost.
12718303_10208699625757825_9064494778103869994_n.jpg12743813_10208699626517844_6067921605386246247_n.jpg20160224_143445.jpg20160224_155447.jpgIMG_3506.jpgvlcsnap-2016-02-24-19h55m25s288.jpgvlcsnap-2016-02-24-19h55m39s501.jpgvlcsnap-2016-02-24-19h56m06s800.jpgvlcsnap-2016-02-24-19h56m40s381.jpgvlcsnap-2016-02-24-19h57m07s587.jpgvlcsnap-2016-02-24-19h57m36s756.jpgmigranti.jpg

Fotografije: Bralci

 • drakula

  Dokler nič ne delajo, jih ni treba met za kužne 🙂

  • Tone

   Sramota kaj delajo Balažek in njegova banda!Vsak dan se znamo sprehajat,z otroki,prijatelji z otroki,starejši ljudje,turisti…Zdaj pa ne upa nihče več ven.Če kaj naredijo mojemu otroku al že mojemu psu ..bom balažeka in njegovo bando ubi..z golimi rokami.

   • Kristjan Šeremet

    ja zaklonisce je najbols za tako prestasene 🙂

  • mikrob

   Z neznanimi mikroorganizmi se dela kot da so potencialno kužni/patogeni, dokler se ne izkaže, da niso. V tem primeru bi moralo veljati isto. Slepo zaupajo samo naši preljubi fdv-jevci in filofaksovci (=zaslepljeni hipiji).

 • eden

  sramota ka so jih ven pustili rajsi bi jih nekam odpeljali drugam

 • anon

  Hvala bogu, da so lahko šli malo na sprehod. Vi ne bi šli, če bi morali biti cel dan, več dni zaprti v smrdljivem šotoru?
  In če bi šli na sprehod, ne bi šli pol še na kavo v lokal?
  Nehajte zganjat paniko

  • stanek

   Idi si po njih pa jih mej doma če so tak bogi.

  • Alex

   …pizda si glup pa naiven…sej zto pa je tko k je po celi evropi zarad tazga folka….

  • deo

   Kak bi tebe cartali če bi tij ta k njim prišel bi jaz rad to vido
   MARŠ GOLAZEN PA TISTI KERI TO PODPIRAJO

  • Enakost pred zakonom

   Kraja avtomobila je zate sprehod? Kraje, agresivno obnašanje, sranje in scanje po ulicah in v javnosti, maltretiranje žensk, posilstva in šeriatsko pravo, ki ga doživljamo vsak dan po celi Evropi je zate sprehod? Takšne državljane držimo po zaporih, dragi fantek neizobraženi in z dvojnimi merili. Čemu pravo in zakoni potem?

   • Kristjan Šeremet

    no dej kasn kokreten dokaz da so taki kot si gor napisal ….jao kako bote to nazaj dobil karma je kurbica

    • kar ma pa ma

     kol vidm je kurbica karma pr teb že udarla

 • eden

  kdaj nekaj napravijo te bodo panike pravili te bo ze pozno premišlevati

 • eden

  kdaj napravijo nekaj te bodo delaili panike nekomu v dvorišče idejo notri nekaj kradejo kdo bo odgovarjal

 • eden

  ne delamo panike samo boste vidli ka ne bo to dobro ka so zunaj

  • df

   Župan ves čas govori, da je prihodnost v turizmu. No, zdaj smo turiste dobili.

  • 7 nasvetov za Evropejke

   1. Kot prvo, ognite se krajem, kjer se zadržujejo migranti.
   2. Če nimate te možnosti, poskušajte biti mirni, ne delajte cirkus in ne bodite preveč opazne.
   3. Poskušajte biti tiho, ko ste v bližini migrantov.
   4. Ne oblačite oblek kričečih barv, izzivalnih krojev in dodatkov, kratkih kril, erotičnih obuval in parfumov.
   5. V kolikor imate zelo vpadljivo pobarvane ali naravne lase, si priskrbite diskretno naglavno pokrivalo.
   6. Če je kontakt z migranti neizbežen, jih ne glejte v oči, ker jih to lahko provocira ali pa razumejo napak. Raje glejte v tla oz. stran.
   7. Po možnosti naj vas vedno spremlja moški znanec ali več njih.

   • Kristjan Šeremet

    hahahahahaha jao jao ste vi sploh kj sveta vidl??

   • nahla

    zdaj bom pa še v tla gledala in v kandelaber ali v kolesarja se zaletela in to samo zaradi te horde, ki je bila k nam poslana. Amerika ima dovolj prostora pa si jih naj k sebi vzame, ka jih pošila k nam. Najpridem mu bom tisti pimpek med tacami zlomila, da še dohtarji nede mogli mu pomogniti.

 • 19Slovenec91

  Nesposobnost slovenskih in evropskih politikov (vsaka čast redkim izjemam, to je V4 skupini) je res neverjetna.
  Prvič, še vedno jih kličejo “begunci”; kljub temu, da je jasno, po vseh mednarodnih zakonih, da niti eden od teh, ki prečka Turčijo, ni več begunec. Že takrat bi jih morali preprosto brcniti nazaj, takšen je pač zakon.
  Drugič, v Evropo si želi priti celoten tretji svet. Že sedaj je na poti več desetin milijonov afričanov, arabcev, ter celo azijcev, sodeč po obraznih karakteristikah marsikaterega od njih. Orban je že lansko leto v septembru jasno dejal, da je na poti 35 milijonov ljudi, do sedaj pa se je ta številka verjetno že potrojila.
  Bolgarski rdeči križ pa ocenjuje, da bo samo letos prišlo najmanj 5 – 8 milijonov ljudi, prava invazija !
  To je recimo že skupna populacija Slovenije + Hrvaške + Estonije !
  Upam da je še zdrav razum v tem delu Slovenije ter da zberete dovolj podpisov.

  Slovenija bi morala razpisati referendum, pa naj se ljudstvo odloči, ali jih bomo imeli, ali pa ne ! Če še prav vem, živimo v demokraciji, ali ?

  Živimo v svetu večnega boja, in obstanek si bomo morali izboriti sami !

  Evropa Evropejcem !

  • Kristjan Šeremet

   pejt pa nared zaklonisce pa nehi srat strah kle okol …jebote pac so sli na spancer. Ker nardi piozdarijo se ga pa posle nazaj.Se vid da nisi podgur-dolenc mamo kle 10000 romov pa se zmeram policajcki nardijo reda ce hocjo !!!

   • Ne lupetaj

    Ma kako zaklonišče čundraš čundravi! Za migrante rabimo taborišče z visoko ograjo. Lahko se jim pridružiš v lendavskem šotorišču, pa vzemi bobne s sabo in jim tam lupetaj.

 • staroselec

  Prvi krivec za zdajšnjo naselitev muslimanskih migrantov (lažnih beguncev) v Lendavi je župan. On bi moral biti prvi, ki bi se pred 10 dnevi temu moral upreti s pomočjo občinskega sveta in če je treba tudi s pomočjo občanov. Mutivoda, zamegljuje glede migrantskega tabora. Bolje rečeno laže.

  • prekmurje zbudi se

   sobotainfo:
   Ka se tuo glumi, zna se što je v vsaki občini najbole odgovoren, TO JE ŽUPAN IN OBČINSKI SVET.
   Peticija sicer pomaga pri protestu, vendar se mora v vsaki občini najprej ostro zoperstaviti župan in občinski svet, seveda skupaj z občani (protestniki). Dosta županov špila dvojno igro, ka bi pejneze od države za begunce zejli, za narod pa glumijo, ka so o beguncaj nika nej obveščeni.

  • Le vkup le vkup uboga gmajna

   sobotainfo:
   Lendava! Župana skinoti iz stolčka, na cesto s svetniki in ite jovo na novo! Župan je vedel celi čas, da jih bodo tam nastanili, ampak isto kot Slovenska Vlada, župan isto ne dela za dobrobit Slovenca, saj bi njihova naloga bila zaščititi državljane Republike Slovenije pred to gol.znijo… Lendavčani, čuvajte si otroke in žene!!!!! Le vkup, le vkup uboga gmajna!

 • Ne podpišem
 • Sem že podpisal

  Bodo peticijo prej ali slej v nekem smislu podprle tudi stranke, ki nasprotujejo migrantom. Pa bo prišlo do konkretnega premika zadeve z mrtve točke.

  • Đouži

   Ta peticija je toliko legalna, kot ti migranti

   • jagode s smetano

    Vse peticije so legalne.

    • Hagrid

     Tudi ko je avtor anonimen? Kaj pa zloraba podatkov? Vpisovali so se namreč poleg podpisa še ime, priimek in naslov. Komu to gre………….

 • čuda_ljudje

  vi ste bolani vsi… pa ka zdaj ce se jih par šeta malo po lendavi? delajo komu kaj mogoce? ja valda da ne smejo ven po vaše… saj so ”črni”. niso vsi posiljevalci in teroristi… odprite oci malo in ne zivite kot v srednjem veku…

  • kvasovka

   “odprite oci malo in ne zivite kot v srednjem veku” malo si se slabo izrazil, ker srednjeveško mentaliteto prav migranti prinašajo. Se bodo naši neumni hipiji oz. liberalci kmalu morali odločiti, ali bodo podpirali geje in pravice žensk ali pa tele “uboge” migrate. Oboje pač ne gre. 😉

   • čuda_ljudje

    pa saj ne bodo tu ziveli… ne bodo nikomur vsiljevali svojega nacina zivljenja ali karkoli. torej ne prinasajo oni srednjeveske mentalitete ampak ta prevladuje med ljudmi v sloveniji. se posebej med tistimi manj izobrazenih. kakorkoli bo kdo uzaljen, taka je resnica pac.

    • kvasovka

     O, samo počakaj. Boš videl, da jih bo na koncu še preveč tu pristalo.

 • Streznite se

  TO NISO TURISTI…
  Dobro jutro, gospod šerif! Ste se že zbudili? Pod oknom vam špilajo migranti…