FOTO: Mednarodna likovna kolonija Lendava – odlivanje v bron, se je končala

Med 20. avgustom in 5. septembrom se je na lendavskem gradu in v prostorih nekdanje DOŠ II Lendava odvijala že 45. mednarodna likovna kolonija Lendava – odlivanje v bron. Pod strokovnim vodstvom Franca Geriča so letos ustvarjali sledeči umetniki: Igor Banfi, Dubravko Baumgartner, Endre Göntér, Cvetka Hojnik, Ferenc Király in Miha Pečar iz Slovenije, Attila Pokorny iz Madžarske, Petar Ujević iz Hrvaške in Gail Morris iz Velike Britanije.
GML je po svoji vsakoletni manifestaciji Mednarodne likovne kolonije znana doma in po svetu, Lendavčani pa so nanjo posebej ponosni, saj kontinuirano poteka že od leta 1973 in je ena prvih likovnih kolonij v Sloveniji. Na dosedanjih Mednarodnih likovnih kolonijah v Lendavi se je od leta 1973 do danes zvrstilo okoli dvesto ustvarjalcev. Sodelovali so sodobni, uveljavljeni, akademsko izobraženi slikarji, kiparji, grafiki in fotografi iz Slovenije in tujine (Madžarske, Avstrije, Hrvaške, Italije, Srbije, BiH, Nemčije, Romunije, Slovaške, Makedonije, Norveške, Danske, Turčije, Japonske, Kitajske, Velike Britanije, ZDA itd.), kar daje celotnemu projektu tudi mednarodno noto. Sodelujoči avtorji pripadajo različnim generacijam in slogovnim usmeritvam, kar je omogočilo pluralizem likovnih izpovedi in osebnih poetik. 

V lendavski likovni zbirki, ki jo odlikujeta slogovna pestrost in vsebinska raznoterost, lahko najdemo več kot 700 likovnih del (slik, risb, grafik, fotografij, tapiserij, intarzij, reliefov in kipov), ki predstavljajo pomemben element slovenske kulturne zakladnice.