FOTO: Mednarodna konferenca: Multikulturnost kot dodana vrednost majhnih mest v EU

Ljudska univerza Lendava je v tednu od 4. do 8. februarja 2019 izvajala aktivnosti v okviru dveh mednarodnih projektov, in sicer Youth&Spa, ki je financiran iz programa Erasmus+ ter EnriCH, ki je financiran iz sredstev programa Evropa za državljane. Minuli četrtek se je v veliki sejni dvorani Občine Lendava odvijala mednarodna konferenca “Multikulturnost kot dodana vrednost majhnih mest v EU.”
Ljudska univerza Lendava skupaj s partnerji iz Veszpréma (Madžarska), Saint Omera (Francija), Eisenstadta (Avstrija) in Tartuja (Estonija), od septembra 2018 izvaja projekt Odkrivanje evropske kulturne dediščine, financiran iz sredstev programa Evropa za državljane. Za goste iz partnerskih organizacij so v okviru projekta, skupaj z Dvojezično osnovno šolo I Lendava, Dvojezično srednjo šolo Lendava in Klubom študentov Lendava pripravili mednarodno konferenco, ki se je minuli četrtek odvijala v veliki sejni sobi Občine Lendava.

Tema projekta je multikulturnost mladih in ohranjanje kulturne dediščine z njihovo aktivno participacijo. Zbrane so pozdravili župan Občine Lendava, Janez Magyar, poslanec Državnega zbora in predsednik Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti Ferenc Horváth, generalni konzul Madžarske v Lendavi dr. Gyula Földes ter direktor Urada RS za narodnosti mag. Stanko Baluh.

“Župan Janez Magyar je prisotnim v pozdravnem nagovoru na kratko prestavil naše mesto ter izpostavil naše ključne prednosti in specifičnosti. Posebej je poudaril pomen društev in krajevnih skupnosti, ki s svojimi številnimi aktivnostmi ohranjajo in negujejo ljudske običaje ter izročila. Kot primer multikulturnosti in ohranjanja dediščine je izpostavil madžarsko narodnostno manjšino, ki preko svojih številnih aktivnosti v lokalni skupnosti in tudi širše zagotavlja ohranjanje madžarske kulturne dediščine ter hrvaško kulturno dediščino, ki jo na podlagi pretekle skupne zgodovine tudi danes negujemo in ohranjamo.

Posebej pomembno pa je vsakodnevno sobivanje vseh tukaj živečih ne glede na nacionalno, versko ali drugo pripadnost. Prav to sožitje in medkulturnost želimo v okviru kandidature za Evropsko prestolnico kulture predstaviti tudi širši javnosti. Pri tem pa ne govorimo zgolj o kulturnem projektu, temveč je ta za nas pomemben tudi iz razvojnega, gospodarskega in turističnega vidika. Vsem prisotnim je zaželel prijetno bivanje v mestu in izrazil upanje, da se k nam še kdaj vrnejo, če ne prej pa v letu, ko bo Lendava Evropska prestolnica kulture,” so zapisali na spletni strani Občine Lendava.

“Za nami je čudoviti teden. Od ponedeljka do danes popoldan smo gostili skoraj 50 mladih iz Srbije, Madžarske, Italije, Romunije, Francije, Estonije in Avstrije. V preteklih dneh smo zanje pripravili veliko aktivnosti, med drugim predavanje o pomenu volitev v EU parlament, spoznavanje Lendave s pomočjo kulinarike, delovni zajtrk, lov na zaklad, mednarodno konferenco, obisk prireditve ob slovenskem kulturnem prazniku, ogled gradu, sprehod po starem mestnem jedru, okroglo mizo o priložnostih za mlade v Lendavi… Ob tej priložnosti bi se želeli zahvaliti vsem, ki so kakor koli pripomogli k popolni izvedbi programa,” pa so sporočili iz Ljudske univerze Lendava.

FOTO: Tomaž Galič