FOTO: Martinovanje v Čentibi

Minulo soboto je Društvo vinogradnikov Čentiba organizirala tradicionalno Martinovanje. Vabljeni so bili člani društva in prijatelji iz sosednje Madžarske, vesela družba pa je do dobra napolnila Vaški dom v Čentibi.
Društvo vinogradnikov Čentiba poleg Svetega Blaža, Svetega Jurija in Svetega Urbana, časti tudi Svetega Martina. Sveti Martin je za Čentibčane praznik vina, ki sega daleč v čas pred našim štetjem, čeprav je danes videti krščanski. “V jesenskih praznovanjih so se naši poganski predniki zahvaljevali bogovom za dobro letino in jih hkrati prosili za ponovitev obilja v prihodnjem letu. Zaradi splošne priljubljenosti cerkev med pokristjanjevanjem praznika ni odpravila, ampak ga je zaznamovala z znanimi in med ljudmi čaščenim svetnikom, Svetim Martinom, krščanskim škofom, rojenim na začetku 4. stoletja na ozemlju današnje Madžarske,” so zapisali za naš spletni portal.

Škof Društva vinogradnikov Čentiba je opravil svoj obred in nedolžni kapljici zaupal trezno vlogo v glavah vinogradnikov. Letošnja letina je zopet velik izziv za vinogradnike, saj so zaradi vremenski razmer tudi v sodih drugačna razmerja. Vinogradniki so na splošno zadovoljni tako s količino, kot s kvaliteto pridelka, le pozornost bo treba večkrat nameniti na dogajanje v kleti.

Aktivnosti z martinovanjem v Čentibi še ne bodo končane, saj že naslednje dni vračajo obisk na Madžarsko, v Lenti in Letenye, kjer prav tako organizirajo krst mošta. V čentibskem društvu niso pozabili niti na strokovno izpopolnjevanje, saj po nedavnem kletarskem krožku, v začetku decembra, organizirajo strokovno ekskurzijo v slovensko Istro: Motinjan, Marezige, Koper, leto pa bodo zaključili z druženjem za tiste, ki so v tem letu opravili večino dela v društvu.

Dorisz Farics