FOTO: Lipa: Jaslice so sestavili iz kar dvesto figur

Smo v božičnem času, kjer družine uživajo ob božičnih praznikih, mnoge pa so po domovih postavljale jaslice. Družina Felbar iz Lipe je letos že desetič po vrsti postavila v jaslice garaži, na površini deset kvadratnih metrov, sestavljene iz 200 figur, osvetljuje pa jih 300 lučk.
Jaslice obsegajo puščavo Saharo s peskom, v sredini je hlevček s sveto družino, ki je narejen iz lesa in drugih naravnih in umetnih materialov. Ob jaslicah so postavljeni Sveti trije kralji, nad katerimi je zvezda Repatica, ki jim, kot piše Sveto pismo, kaže pot. Nad hlevčkom je Angel varuh, kateri oznanja oznanila. Na obisk pridejo razni svetniki in pastirčki, kateri obiščejo Jezusa in mu prinašajo darila.

Zadaj je mesto Betlehem z obzidjem, sledi gričevnati del z Oljsko goro, kjer žubori potok. Čez potok je narejen mostiček po katerem hodijo ovčke in pastirčki. V dolini se pasejo ovčke in druge živali, konji, koze ter osel, kateri prevaža sol. Postavljeni so vodnjaki, kjer se odžejajo ovčke, na več mestih gori tudi ogenj, kjer se pastirčki grejejo, ko čuvajo ovčke in druge živali.

Ob potoku je tudi mlin, kjer mlinar melje moko. V dolini so jasice pokrite z mahom, katerega je družina nabrala v gozdu pri Beltincih, v lasti nekdanje grofice Marije Zichyi. V jaslicah je postavljenih čez 200 različnih figur, ki jih osvetljuje okoli 300 lučk, ki jaslicam dajejo poseben čar jaslicam. Te so obdane z ročno izdelano leseno ograjo.

Jasličar Uroš je jaslice izdelal in postavil v nekaj dneh do Svetega večera. Pri izdelovanju in postaviti mu je pomagala žena Lidija in hčerka Špela, katera je osnovnošolka in je veroučenka. Vsak, ki si ogleda jaslice, lahko svoje vtise o jaslicah zapiše v knjigo vtisov, otroci pa so deležni sladkarij. Družina pri postaviti jaslic začuti mir, srečo in v sebi prebudi spomine na otroštvo.

Jože Žerdin