FOTO: Letošnji potresi, predvsem včerajšnji popotresni sunek, pustil posledice tudi na lendavskem gradu

Spomladanski potres v Zagrebu, ponedeljkov potres v Petrinji in včerajšnji močan popotresni sunek. To je zbirka dogodkov, ki so načele že tako načet lendavski grad. Po včerajšnjem popotresnem sunku so se na objektu pojavile nove razpoke, obveščena je bila Občina Lendava, direktorja zavoda GML Dubravka Baumgartnerja pa, kot je dejal, resno skrbi statika objekta.
Da je lendavski grad načet na več straneh že desetletja ni potrebno posebej poudarjati, že kmalu pa bi ta lahko postal tudi nevaren za tam zaposlene in obiskovalce. Letošnje leto, roko na srce, je bilo v naši regiji potresno precej aktivno, kar je pustilo posledice na objektu. Lendavski grad je prvič razpokal ob potresu meseca marca, ko je prizadet bil Zagreb, nove razpoke in razširitev obstoječih razpok pa je grad “doživel” predvčerajšnjim in predvsem včeraj, ko je potres in popotresni sunek razdejal Petrinje na Hrvaškem.

V telefonskem pogovoru nam je direktor Galerije-Muzeja Lendava dejal, da so v tistem trenutku tudi na lendavskem gradu občutili agresivno tresenje in zbežali na plano ter po umiritvi razmer obhodili objekt. Razpoke, ki so bile sanirane po marčevskem potresu v Zagrebu so se vnovič pokazale, obstoječe, ki so bile nesanirane pa so postale še večje, daljše in širše. Nastalo je tudi več novih. Po besedah Baumgartnerja je najslabše na severni strani objekta, slednjega pa skrbi predvsem statika objekta. Objekt je star, nobena stena ni armirana, vprašanje pa je, kaj se lahko zgodi ob morebitnih novih seizmičnih aktivnostih.

Za enkrat še ni znana ocena škode, ki je nastala ob včerajšnjem dogodku, a dejstvo je, da se je na objektu pojavilo kar nekaj novih razpok. Vprašanja stanja so vredni tudi temelji.