FOTO: Lendavsko podjetje Martmetal širi svoje prostore, potrebovali bodo tudi delovno silo

Lansko leto je lendavsko podjetje Martmetal na zboru pomurskih podjetij za leto 2017 bilo imenovano za naj perspektivno podjetje. Podjetje se ukvarja z izdelavo kovinskih konstrukcij, to pa se že dlje časa širi. V kratkem bo končana stavba v kateri bodo zaposleni tehniki in inženirji, v fazi gradnje je tudi nova hala, nekakšen podaljšek že obstoječe.
Podjetje Martmetal je bilo ustanovljeno jeseni 2014 z namenom izdelave klasičnih in statičnih kovinskih konstrukcij, ki se uporabljajo pri različnih halah, skladiščih ali nadstreških. Začeli so z manjšimi projekti za domače tržišče, potem pa pridobivali vedno večje, tako doma kot v tujini. Kot vsa podjetja v kovinskopredelovalni branži se tudi sami usmerjajo na sever in zahod Evrope predvsem zaradi boljše plačilne discipline in večje varnosti v poslovnem smislu. Podjetje je proizvodnjo zagnalo s petimi delavci, zdaj pa je v posel podjetja Martmetal skupaj s podizvajalci vpetih več kot petdeset ljudi.

Podjetje se je sicer že v lanskem letu pričelo hitro širiti, rezultati tega pa so že vidni. Med proizvodnimi halami trenutno nastaja precej impozantna kovinsko-steklena stavba, v kateri bodo svoje pisarne dobili bodoči inženirji za pripravo in obvladovanje proizvodnje ter tehniki za programiranje strojev. Poskrbeli bodo tudi za razvojna delovna mesta in predavalnico. Podjetje je do sedaj vse napore, finance -te so prejemali tudi preko razpisov, vlagalo v nabavo strojev, sedaj pa so na vrsto prišli proizvodni prostori, izobraževanje zaposlenih, pridobivanje certifikatov … 

Podjetje se sedaj želi usmeriti v obdelovanje materialov, s katerimi do sedaj še niso delali, ali pa je takšnega dela bilo zelo malo, torej v smeri, v kateri ni veliko konkurence. Posledica tega bodo nove zaposlitve, tako v pisarnah kakor v proizvodnji. Podjetje bo potrebovalo od okrog petnajst novih zaposlenih, trenutno pa to rešujejo tudi z zaposlitvami iz tujine, predvsem iz držav nekdanje Jugoslavije. Zakaj? Tudi podjetje Martmetal se srečuje s pomanjkanjem domače delovne sile, kot vsa Pomurska, če ne vsa Slovenska podjetja, podjetje pa delovno silo najema tudi pri ponudnikih.

“Upam si trditi, da imajo naši zaposleni višje plače kot zaposleni, ki opravljajo podobno delo v okolici. A če jih želimo plačati še bolje, pomeni, da je treba plačati tudi višje prispevke. Ampak če so zaposleni zadovoljni, je tudi produktivnost boljša. Takšno je moje osebno prepričanje. Že na pogovorih kandidatom za zaposlitev povem, da želim, da prihajajo na delovno mesto zadovoljni in ne z muko. Samo tako lahko potem pričakuješ tudi neki rezultat dela,” pa je že v preteklosti za Večer povedal Miki Marton, lastnik in direktor podjetja, ki izhaja iz podjetne družine.