FOTO: Lendavsko Društvo vinogradnikov in sadjarjev bo vodil Jože Kleiderman

Svojo redno letno skupščino, ki je letos bila volilna, so opravili tudi pri lendavskem Društvu vinogradnikov in sadjarjev. Za novega predsednika je bil izbran in potrjen Jože Kleiderman, dozdajšnji predsednik Marjan Koren se za nov mandat ni potegoval.
Okrog 60 članov Društva vinogradnikov in sadjarjev Lendava se je včerajšnji večer zbralo v restavraciji Ribiški dom, kjer so opravili redno letno skupščino. Pred samo skupščino je sledilo predavanje Marka Kramerja iz podjetja Metrob, to je trajalo dobre pol ure, za tem pa se je v dobri uri odvila še skupščina društva, ki je bila letos volilna.

Skupščino društva je vodil Branko Lovrak, že pred tem pa so prisotni izvolili tudi potrebne organe skupščine (delovno predsedstvo: predsednik in dva člana, zapisnikar, dva overovitelja zapisnika ter verifikacijsko ter volilno komisijo.) S tem so izčrpali dve točki dnevnega reda in zasedanje nadaljevali s tretjo točko.

V tretji točki so obravnavali šest poročil: Poročilo predsednika o delu društva, poročilo verifikacijske komisije, finančno poročilo, poročilo nadzornega odbora, poročilo disciplinske komisije ter poročilo inventurne komisije. Lansko leto so se lendavski vinogradniki in sadjarji udeležili vinogradniškega kviza, kjer so dosegli četrto mesto, sestankov z upravnim odborom v svojih prostorih, imenovali inventurno komisijo, se sestajali, opravili občni zbor, pobirali vzorce, ocenjevali vina, organizirali vinogradniški ples s podelitvijo priznanj z ocenjevanja vin, se udeležili strokovnega dvodnevnega izleta v Vilanyu in v Subotici, podelili priznanja za prekmurskega prvaka, se udeležili koordinacije prekmurskih vinogradniških društev, se pripravljali na prireditev Bogračfest in se je tudi aktivno udeležili, sodelovali na Kulinarični ulici, se dogovorili o delovanju vinsko turističnega centra, sprejeli pravilnik za ocenjevanje vin “Lendavski špricer,” se ocenjevanja tudi udeležili, se udeležili vinskega festivala, organizirali Martinov pohod, organizirali kletarski pohod v svojih prostorih s piknikom in se udeležili sestanka koordinacije Prekmurskh vinogradniških društev glede ocenjevanja vin ocenjevanja vin za prekmurskega prvaka 2018.

Tudi inventurna komisija je opravila svoje delo. Popisali so osnovna sredstva društva, ki so bila nabavljena v času trajanja projektov “Vinska kultura brez meja” in “Dobro vino – dobro sosedstvo.” Komisija nepravilnosti ni ugotovila, je pa predsednik omenjene komisije Tibor Adorjan dejal, da so v času trajanja prvega projekta nabavili pomivalni stroj, dva prireditvena šotora (4x8m), etiketirko in  zapiralec.

V minulem letu je Društvo vinogradnikov in sadjarjev Lendava zabeležilo skupno 14.364,73 evrov prilivov, od tega je 7.345,73 evrov preneslo z leta 2017, ostalo so članarine, dotacija Občine, prihodki od Vinogradniškega plesa in Martinovega pohoda, … Odlivov je bilo skupno 6.890,88 evrov (plačila dobaviteljem, druga razna izplačila, stroški nabave blaga, …). Razlika med prilivi in odlivi znaša 7.473,85 evrov, stanje na bančnem računu je 6.543,85 evrov od česa je 930,85 evrov gotovine, ki bo položena na bančni račun.

Za tem so sledile volitve, saj je tokratna skupščina bila volilna. Dozdajšnjemu predsedniku društva, Vinogradnikov in sadjarjev Lendava Marjanu Korenu se je štiriletni mandat iztekel, sam pa se za vnovično mesto predsednika ni potegoval. Za predsednika društva je kandidiral le en član društva, to je bil Jože Kleiderman iz Lendave, ki so mu članki društva soglasno podelili mandat za prihodnja štiri leta. Ta se je prisotnim zahvalil za zaupanje.

Vsi prisotni so po opravljeni skupščini še povečerjali ob lendavski kapljici …