FOTO: Lendavo s svojim konjem obiskal zmagovalec lanskega nacionalnega galopa v Budimpešti

Društvo Ljubiteljev konjev iz Lendave je predvčerajšnjim gostilo pomembnega človeka. Naš kraj je namreč obiskal Petrik Tamas s svojim konjem, ki sliši na ime Vicces. Oba sta namreč zmagovalca lanskega nacionalnega galopa v Budimpešti, ki se vsakoletno odvija na tamkajšnjem Trgu herojev.
Leta 2017 je bil Petrik Tamas s svojim konjem zmagovalec madžarskega nacionalnega galopa, ki se v prestolnici naše sosede odvija vsako leto in katerega si pridejo ogledat nepregledne množice ljudi. Omenjeni trg vsako leto za potrebe omenjene prireditve zaprejo in pripravijo tako rekoč gladiatorsko prizorišče za galopsko tekmovanje, ki se odvija v nadzorovanih in športnih razmerah. Omenjeni galop je seveda edinstven v Evropi in svetu.

Leta 2016 je Tamas na omenjeni prireditvi dosegel drugo mesto. Spomnimo:V finale v Budimpešti se se uvrsti 72 tekmovalcev, organizatorji pa vsako leto na tekmovanje povabijo 12 držav s konjeniško tradicijo, sedaj tradicionalno tudi Slovenijo, ki jo je prvič leta 2015 predstavljal Matej Grebenjak iz Petišovcev in leta 2016 Teo Kolarič, ki je v tej kategoriji tudi zmagal in zadonela je slovenska himna.

Del Pomurskega galopa je namreč tudi kvalifikacija za slovenske tekmovalce, med tem, ko se tekmovalci madžarske narodnosti uvrstijo štirje in predstavljajo kraj od koder prihajajo. Prvi trije ter dodatno še tekmovalec, ki zastopa mesto organizatorja, občino Lendavo namreč.

Ker bi tudi tekmovalci iz Lendave želeli dosegati dobre rezultate so medse povabili Petrika Tamasa in njegovega konja Viccesa na skupni trening, katerega se je udeležil član društva Jožef Horvath, ki je bi tudi snovalec Pomurskega galopa in hkrati nastopal, kot tekmovalec.

Društvo ljubiteljev konj iz Lendave še vedno s težavami

Že sicer pa se Društvo ljubiteljev konj iz Lendave vsako leto spopada z nemalo organizacijskimi težavami, kar se tiče lokacije izvedbe prireditve Pomurski galopa, saj ti nimajo stalnega vadbišča oz. galopske steze. Obisk Petrika Tamasa so izkoristili tudi za razgovor o omenjeni problematiki. Namreč konjeniški šport, kot tudi vsak šport potrebuje infrastrukturo. “Tako kot nogometna ekipa, potrebuje igrišče za vadbo in igranje tekem, bi tudi Društvo ljubiteljev konj potrebovalo stalni vadbeni prostor v obliki peščenega ovala in maneže. Člani društva si prizadevamo, da bi ta cilj čim prej uresničili in v kolikor bo to možno v letu 2019, bi želeli prireditev izvesti na dokončni lokaciji s kakovostnimi pogoji,” je za naš spletni portal dejal Horvath.