FOTO: Kurjenje ob vetru botrovalo novemu travniškemu požaru, gasilci opozarjajo: “Ne podcenjujte razmer”

Lendavski gasilci so v kratkem časovnem obdobju obravnavali dva travniška požara. Pred dnevi v Dolgi vasi, včerajšnji pozni dopoldan pa ob pomoči gasilcev iz Čentibe v Čentibi. Gasilci opozarjajo pred kurjenjem ko je suša in veter. Gre namreč za ključne dejavnike za večje travniške požare.
Lendavski in čentibski prostovoljni gasilci so včeraj, deset minut pred poldnevom prejeli klic na pomoč. Regijski center za obveščanje je namreč pripadnike obeh prostovoljnih gasilskih društev obvestil o travniškem požaru v Čentibi, natančneje v Mali dolini. Šlo je za travniški požar na težje dostopnem terenu, saj se je požar, domnevno zaradi kurjenja v neustreznih razmerah (suši, vetru) razplamtel in zajel okrog dva hektarja in pol podrasti. Gašenje z vodo bi predstavljalo izgubo časa, saj gasilske cisterne z vodo ni bilo moč pripeljati neposredno do požarišča, gasilci pa so se tako ognjenih zubljev lahko lotili le s požarnimi metlami, kar se je izkazalo za učinkovito.

Že sicer pa gasilci opozarjajo, da že dlje časa razmere za kurjenje v naravi niso primerne, še posebno včeraj, ko je bilo vetrovno tako na ravnini kakor tudi v gričevnatem predelu ter na odprtem. S kurjenjem v suši in vetru spravljamo v nevarnost sebe in druge. Rezje, veje in druge trše odpadke zmeljemo v drobilniku vej in sekance odložimo na kompost (drobilniki so že cenovno dostopni). Če uporabljamo štedilnik in centralno peč na drva, dračje narežemo na manjše kose, jih povežemo v butarice in pokurimo v kurilni sezoni. Kurjenje lahko odložite tudi na kasnejši čas.