FOTO: Krvodajalci, ki so kri dali 80-krat in več, nagrajeni s priznanjem župana Občine Lendava

Krvodajalke, ki so kri darovale 80-krat in več ter krvodajalci, ki so kri darovali 100-krat in več, se vpišejo v Knjigo ambasadorjev življenja in včeraj je župan Janez Magyar viteze krvodajalstva iz občine Lendava sprejel v mestni hiši in jim za njihovo nesebična in humana dejanja podelil priznanje župana Občine Lendava.
Župan Janez Magyar se je s podelitvijo priznanja zahvalil vitezom krvodajalstva, v Lendavi so to Dezider Horvat, Franc Horvat, Jurij Miloš Borovšak, Štefan Šimonka, Franjo Strbad, Franc Špilak ter Majda Tratnjek, in ob tej priložnosti izpostavil, kako pomembna je njihova vloga pri delovanju zdravstvenega sistema, še posebej takrat, ko gre za življenje. Zahvalil se je tudi Rdečemu križu Slovenije – območnemu združenje Lendava, ki organizira krvodajalske akcije v Lendavi in vsem krvodajalcem za velik odziv v letošnjem letu. Župan je na sprejemu podal predlog, da bi v prihodnje Center za zaščito in reševanje Lendava postal stalna lokacija za krvodajalske akcije v občini. Natalija Gomzi Jablanovec iz območnega združenja Rdečega križa pa je povedala, da se je sistem predhodnega najavljanja, ki so ga uvedli zaradi preventivnih ukrepov v času širjenja koronavirusa, izkazal kot dobra praksa in bodo s tem nadaljevali tudi v prihodnje.

V Sloveniji statistično vsakih 5 minut nekdo potrebuje kri, kar je oprijemljiv prikaz tega, kako pomembno je krvodajalstvo. Letno v Sloveniji daruje kri okoli 60.000 ljudi, kar nas po odstotku prebivalstva, ki daruje kri (5 odstotkov)  uvršča v evropsko povprečje, a smo tudi ena od 62 držav na svetu, ki 100 odstotno sama zagotavlja potrebe po zdravi krvi. Ta se v Sloveniji pridobiva po načelu prostovoljstva, brezplačnosti in anonimnosti na krvodajalskih akcijah, ki jih z zakonskim pooblastilom izvaja Rdeči križ Slovenije.

Gesta darovanja krvi krepi medčloveške odnose in solidarnost med ljudmi, saj s tem brez nevarnosti za svoje zdravje lahko pomagamo drugim ljudem. Vedno smo pa lahko tudi mi tisti, ki jo bomo potrebovali in šele takrat spoznamo in cenimo humano dejanje neznanega darovalca.

Naslednja krvodajalska akcija v Lendavi je načrtovana 16. in 18. decembra, do takrat pa lahko tisti, ki bi želeli darovati kri, to storijo v enoti za transfuzijsko dejavnost Splošne bolnišnice Murska Sobota vsak ponedeljek in četrtek med 7. in 11. uro. Svoj prihod je potrebno najaviti na telefonsko številko 02 512 35 93.

Tekst: Občina Lendava
Foto: tomaž Galič