FOTO: Kri jih je darovalo 128

Minulo sredo in včerajšnji petek je območno združenje Rdečega križa Lendava ob izvedbi mobilne transfuzijske enote UKC Maribor v dvorani vaškega doma v Dolgi vasi pripravil prvo letošnjo krvodajalsko akcijo. V dveh dneh se je zvrstilo kar 128 krvodajalcev, od katerih je bilo 10 takih, ki so kri dali prvič. Petkova krvodajalska akcija je sicer bila prva po dveh letih, da so darovalci na sami akciji prejeli topel obrok ter da so na akcijo vstopili brez merjenja temperature in covid vprašalnika.
Krvodajalska akcija se je tudi tokrat odvila dva dneva in sicer v sredo in včerajšnji petek. V sredo se je akcije udeležilo 45 krvodajalcev, v petek pa 83. To seveda pomeni, da je kri skupno darovalo 128 ljudi, ki so skupno oddali okrog 57 litrov življenjsko pomembne tekočine. Od 128 krvodajalcev je bilo kar 10 takih, ki so kri darovali prvič. “V kolikor se bo takšen trend novih krvodajalcev nadaljeval, se za prihodnost krvodajalstva pri nas ni bati,” je dejala Natalija Gomzi Jablanovec iz lendavske izpostave Rdečega križa.

Drugi del akcije, torej v petek, so krvodajalci prvič darovali kri v “normalnih” razmerah, torej v razmerah, ko niso bili podvrženi covid vprašalniku in meritvi temperature ob vhodu. Zaščitna maska je sicer bila obvezna, so pa topel obrok, ki pripada vsakemu, lahko zaužili na sami akciji. “Krvodajalcem se je prav videlo, da jim to dosti pomeni, torej, da imajo občutek normalnosti. Lahko povem, da so se krvodajalci na tokratni akciji vnovič izkazali in iskrena zahvala vsem tako s strani Centra za transfuzijsko medicino UKC Maribor kakor tudi lendavske izpostave Rdečega križa,” je zaključila Natalija Gomzi Jablanovec.