FOTO: Klub študentov Lendava organiziral okroglo mizo “Prihodnost Evropske unije in vloga mladih v njej”

Klub študentov Lendava je v soboto, 13. aprila organiziral okroglo mizo z naslovom Prihodnost Evropske unije in vloga mladih v njej. Okrogle mize sta se udeležila evropska poslanca Lojze Peterle in mag. Tanja Fajon.
Glavna tema je bila prihodnost EU in različni izzivi, s katerimi se bo EU spoprijemala v prihodnosti. Oba sta poudarila, da je enotnost EU in sodelovanje med državami ključnega pomena, prav tako pa sta bila kritična do prihajajočega brexita, ki po njunem mnenju ni mogoč z dogovorom. Čeprav se v zadnjem času širi populizem, sta poudarila, da populizem v EU ne bo uspel in da je sodelovanje veliko bolj pomembno od izoliranosti držav.

Drugi del okrogle mize se je dotikal tematike mladih in njihove pasivnosti, predvsem v političnih temah. Poslanca sta poudarila vlogo mladih in pomen klasične politične participacije. Omenila sta tudi različne programe, ki jih podpirata, med drugim program stažiranja, ki je v preteklem mandatu omogočil več kot 60 mladim iz Slovenije evropske izkušnje.Okrogla miza se je zaključila z mislijo o skupni Evropski uniji, ki mora temeljiti na miru in kulturnem dialogu.

Tekst: Tjaša Vučko
Foto: Jožef Feher