FOTO: Kletarski krožek Društva vinogradnikov Čentiba

V organizaciji Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije, kmetijsko-gozdarskega zavoda Murska Sobota in Društva vinogradnikov Čentiba se je minuli ponedeljek popoldan v dvorani vaškega doma v Čentibi zbralo lepo število članov in tudi nečlanov tamkajšnjega vinogradniškega društva, ki so po predavanju Ernesta Novaka ugotavljali napake oz. nepravilnosti mladega vina.
Društvo vinogradnikov Čentiba, ki velja za eno izmed najdejavnejših vinogradniških društev na območju naše občine, je minuli ponedeljek v dvorani vaškega doma v Čentibi pripravilo kletarski krožek, katerega se je udeležilo okrog 20 članov, pa tudi nečlanov tamkajšnjega vinogradniškega društva. “Krožek, ki se tradicionalno organizira v času nastanka novega vina, služi vinogradnikom kot orientacija pri nadaljnjem kletarjenju, saj se v tem trenutku odvija faza zorenja, ko vinogradniki lahko najbolje vplivajo na nastanek vina,” nam je včeraj dejala predsednica Društva vinogradnikov Čentiba, Dorisz Farics.

Faricseva je dejala, da so na krožku degustirali šestintrideset vzorcev mošta, med katerimi je bilo največ avtohtone sorte, laški rizling. Ernest Novak, strokovnjak enologije je ugotovil, da je letošnja letina znova izziv za vinogradnike, a le zgolj z aspekta prodaje, saj vinogradništvo na našem območju stoji pred velikimi izzivi. “Glede kvalitete letošnjega pridelka izražam zadovoljstvo, saj po organoleptičnem testu ni moč zaznati večjih napak,” je dejal Novak. Na krožku so bile prisotne tudi vinogradnice, članice društva vinogradnikov iz Čentibe, kar pomeni, da postopek kletarjenja zanima tudi nežnejši spol.

“Zanimanje je v popoldanskem času bilo večje kakor ponavadi, kar je pohvalno. Na krožku prisotni člani društva, bodo v prihodnjih dneh dobili brošuro, tiskano izdajo kletarsko-vinarske evidence, s katerim si vinogradniki lahko pomagajo pri evidentiranju razsluza, vrenja, eventualnega dosladkanja, dokisanja, pretoka, dožveplanja, filtracije, meritve nepovretega sladkorja, meritve prostega žvepla, polnitve steklenic in nenazadnje tudi pri vodenju zaloge pri prodaji neustekleničenega in ustekleničenega vina,” je za naš spletni portal še dejala Faricseva. Krst mošta bodo v Čentibi organizirali prihajajočo soboto.