FOTO: Kdo po Petišovcih raztresa pločevinke, plastične flaše, …?

Nenavaden prizor že več dni moti sprehajalce in ostale vaščane naselja Petišovci. Na kar dveh lokacijah (ob poti pred spidvej stadionom in v bližini potoka Kopica) je neodgovornež raztresel smeti: Pločevinke, prazne flaše, prazne tube šamponov, … Zaenkrat sta lokaciji dve, a možno je, da omenjeni dve nista osamljeni.
Zelo težko si je predstavljati kaj se dogaja v glavi človeka, ki v naravo odvrže predmete, ki tja niti slučajno ne spadajo. Prav to se najbrž sprašujejo tudi sprehajalci in prebivalci naselja Petišovci. Ti namreč že nekaj dni v naravi na dveh lokacijah videvajo odvržene pločevinke, plastične flaše, tube šamponov … Čeprav pogosto slišimo kako je potrebno varovati okolje in naravo sploh, pa kot kaže v naši družbi obstajajo ljudje, ki se na naravo in trud za čisto okolje požvižgajo.

Na žalost pristojne službe tega ne morejo preprečiti, kar je seveda jasno, saj je to praktično nemogoče. In čeprav imamo v naši občini ustrezno in dobro urejen odvoz takšnih in drugačnih odpadkov, nekaterim ljudem to očitno ni dovolj. “Nikakor nam ne more biti vseeno kaj se dogaja z varovanjem okolja in narave,” so jasni tisti, ki so nas opozorili na tovrstno početje. Nazadnje smo o odmetavanju smeti v naravo poročali lanskega septembra, ko je neznanec s svojim početjem”okrasil” travnik pred naseljem.

Kaj lahko storimo?

Najboljše je takšno odlaganje odpadkov prijaviti pristojnim inšpekcijskim službam ali o tem obvestiti javno podjetje, pooblaščeno za ravnanje z odpadki. Obvestite lahko tudi občinsko redarstvo ali občinsko inšpekcijsko službo. Zagrožene kazni za takšno početje, če je storilec seveda izsleden, niso majhne, znašajo okrog tisoč evrov, osebo pa lahko doleti tudi kazenski pregon.