FOTO: Kdo je včerajšnji popoldan sredi Lendave zažgal smeti?

V času, ko velja prepoved kurjenja, so pomurski gasilci širom Pomurja obravnavali kar šest požarov. Hvala bogu, noben izmed slednjih ni zajel kakšne stanovanjske hiše ali poškodoval kakšnega občana ali gasilca. Neznanec zažgal smeti tudi v mestu Lendava.
Po tem, ko je Uprava RS za zaščito in reševanje razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja od 20. marca 2020 naprej na območju celotne države, dnevi niso minili brez ognjenih zubljev. V minulem vikendu so pomurski gasilci posredovali kar šestkrat, tako v Prekmurju kakor tudi v Prlekiji. V Lendavi so denimo tako poklicni kakor tudi prostovoljni gasilci posredovali včeraj okrog pol sedmih zvečer. Na svoje pozivnike so ob 18.22 uri prejeli obvestilo, da gori med podjetjem Elektromaterial in bencinskim servisom Petrol, regijski Center za obveščanje pa je celo prejel informacijo, da na omenjeni lokaciji gori nekakšna lopa. No, ob prihodu na kraj je bila zgodba povsem drugačna, saj je do sedaj še neznani storilec zanetil ogenj med smetmi, šlo je za nekakšne lesene ostanke in palete, ki so ostali od čiščenja bližnjega gostinskega obrata. Prostovoljni gasilci so seveda intervencijo vzeli z vso resnostjo, na velikonočno nedeljo svoje bližnje zapustili ob večerjah ter izvozili na “požarišče.” Zadeva je v rokah policije.

Že sicer pa so se preostali pomurski gasilci borili predvsem z ognjenimi zublji na travnatih površinah, v naselju Pušča so prav tako gorele smeti in to kar dvakrat, v Ljutomeru kup vejevja. Ne pozabite! Z dnem razglasitve velike požarne ogroženosti je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete. Pristojni organi bodo v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja izvajali poostren nadzor.

“Lastnike in upravljavce gozdov, sadovnjakov, hmeljišč in vinogradov obveščamo, da je ciljem razbremenitve gasilskih enot, ki so trenutno aktivno vključene v aktivnosti z zvezi s koronavirusom, zlasti pa z namenom preprečitve škode v gozdovih, sadovnjakih, hmeljiščih in vinogradih, v času velike požarne ogroženosti naravnega okolja, razglašene z 20. marcem 2020, uporaba naprav ali izvajanje aktivnosti, ki lahko povzročijo požar (npr. kurjenje) zaradi zatiranja prenamnoženih populacij insektov in bolezni gozdnega drevja ter zaradi preprečevanja pozebe v trajnih nasadih v naravnem okolju izjemoma dovoljeno tudi brez izdanega dovoljenja pristojne izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje ter brez organiziranja požarne straže,” obveščajo iz Uprave RS za zaščito in reševanje.