FOTO: Kako dobro delujejo Petrolovi lovilniki? Iz cevi znova iztekla neznana snov

Uprava RS za zaščito in reševanje je včeraj poročala, da se je iz cevi, ki je povezana z lovilci meteornih vod v kompleksu Petrola (državne rezerve) v potok Ledava izlila neznana snov, ki je rahlo zaudarjala po nafti. Posredovali so gasilci PIGD Nafta Lendava.
Včeraj popoldan je poklicna gasilska enota Nafte Lendava bila obveščena o oljnih madežih v potoku Ledava pri naselju Zatak v Čentibi. Gasilci poklicne industrijske enote Nafte Lendava so obvestilo o dogodku prejeli malo čez pol tretjo popoldan, oljni madež pa naj bi, po neuradnih podatkih, opazili delavci DARSa iz pomurske avtoceste, ki so o tem obvestili regijski center za obveščanje.

Gasilci so tako na iztoku cevovoda, ki je povezan s Petrolovimi lovilniki meteornih vod v kompleksu državnih rezerv, na gladino vode namestili ustrezne bariere (pivnike) in tako manjši del neznane snovi, ki je rahlo zaudarjala po nafti, zajezili. Kako dolgo je snov že iztekala iz cevovoda je težko ugotoviti, ugotoviti pa bo potrebno tudi, ali Petrolovi lovilniki (ti bi morali ustrezno ločevati razne snovi od meteornih voda) sploh delujejo pravilno in ali so ustrezno dimenzionirani.

Pred omenjenimi lovilniki v kompleksu državnih rezerv je podjetje za prečiščevanje meteornih vod uporabljalo storitve Industrijske čistilne naprave Petišovci, ki pa zaradi neizpolnjevanja določenih okoljskih pogojev ne obratuje, zanjo pa naj bi se pred časom zanimalo Podjetje Petios d.o.o. iz Murske Sobote. Pristojni na lendavski Občini bodo, kot smo neuradno izvedeli še, zadevo predali državni okoljski inšpekciji.

“Včeraj smo bili na Petrolu obveščeni, da naj bi se v reki Ledavi pojavile sledi naftnih madežev. V Petrolu smo, skladno z ustreznimi standardnimi postopki ob takšnih neželenih dogodkih, skupaj z vsemi strokovnimi službami in gasilci tudi nemudoma ukrepali in preprečili morebitno obremenitev okolja. V tem trenutku gre za manjše onečiščenje in je pod nadzorom. Petrol izvaja vse ustrezne ukrepe za ugotovitev vzroka za ta neželeni dogodek,” nam je danes zjutraj na naše vprašanje o dogodku odgovoril mag. Aleksander Salkič iz podjetja Petrol.

Spomnimo: Lani v mesecu decembru kar dva izpusta

Lanskega decembra se je prav na tej lokaciji takšen izpust zgodil kar dvakrat. Prvič v sredini decembra in drugič nekaj dni pred božičem. “Do onesnaženja reke Ledave v tem primeru ni prišlo,” so takrat sporočili iz Petrola in zagotovili, da “Petrol izvaja vse ustrezne ukrepe za ugotovitev vzroka za ta dogodek.”