FOTO: Jože Kerčmar je iz Nemčije v rodno vas Ižakovci kolesaril šest dni!

Pred 70. leti se je v prekmurski vasi Ižakovci rodil Jože Kerčmar, ki ga je pot ponesla v Nemčijo, kjer je med drugim opravljal gostinska dela. V vasi Ižakovci je zgradil gostinski objekt, ki ga je poimenoval Prekmurska iža. Je velik prijatelj in znanec gostilničarja Mirka Poredoša iz Ižakovcev, skupaj pa sta zasnovala projekt, da bi se Jože Kerčmar za svoj 70. rojstni dan iz Nemčije v rodno vas pripeljal s kolesom, kar se je pred dnevi tudi zgodilo.
V središču vasi Ižakovci so kolesarja sprejeli z bučnim aplavzom, domačo ljudsko glasbo in pozdravi. Dobrodošlico so mu izrekli Mirko Poredoš in podžupan občine Beltinci Bojan Žerdin, deklici iz vasi pa sta mu izročili šopek rož. Pred naseljem so kolesarja Jožeta Kerčmarja pričakali kolesarja Kolesarskega kluba Tim Mlin Beltinci in domače Društvo ljubiteljev starodobne tehnike Pufkači, ki so zadnje njegove kilometre spremljali s traktorji. Jože Kerčmar je že sicer velik ljubitelj kolesarstva, saj letno prekolesarili čez 5000 kilometrov. Je upokojenec, ki si dneve krajša aktivno, s kolesarstvom. To je bil njegov prvi tovrstni kolesarski podvig, da se je s kolesom iz Nemčije srečno pripeljal v rojstno obmursko vas Ižakovci.

Kerčmar je v šestih dneh torej prekolesaril 650 kilometrov. Kolesarski podvig je začel v Burglengenfeldu blizu mesta Regensburga v Nemčiji. Davnega leta 1972 ga je pot s trebuhom za kruhom ponesla v Nemčijo. Po poklicu je natakar, leta 1976 pa je odprl gostilno, ki obratuje še danes. Ljubiteljski kolesar je že dobrih 15 let, saj ga pot s kolesom ponese po domala celotni Evropi. Na kolesu je imel vedno v roki Slovensko zastavo, tudi na mejah je mejne prehode prekolesaril brez ustavljanja mejnim stražam ali policiji. Pri kolesarjenju si je pomagal z navigacijo, saj ga je pot vodila po varnih kolesarskih poteh, deloma pa tudi po stranpoteh.

Iz Nemčije do avstrijske meje je v dveh dneh prekolesaril 240 kilometrov. Od Salzburga naprej je kolesaril kar štiri dni, en dan je prekolesaril 130 kilometrov, en dan dobrih 100, za tem zadnje dni do končnega cilja znova 100 kilometrov. Projekt je veleval, da bo do Ižakovcev potreboval sedem dni, a je na cilj prišel dan prej. Prenočeval je v hotelih. Za Jožeta Kerčmarja je omenjeni kolesarski podvig velik uspeh, kajti že več kot 50 let živi v Nemčiji in vedno ga je vleklo domov v rojstno vas Ižakovci. Želja se mu je sedaj izpolnila. Rad poudari, da ima svoj rojstni kraj in domovino Slovenijo rad.

Jože Žerdin