FOTO: Izobraževalna stand-up komedija v lendavski knjižnici

Projekt STAND UP – tvoja kariera v EU prek humorja spodbuja poznavanje zaposlitvenih možnosti v EU, evropskega državljanstva in svojih pravic. Komik Boštjan Gorenc – Pižama in Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic sta se včeraj ustavila v Lendavi, na dogodku pa se jima je pridružil Žarko Markovič, svetovalec EURES.

Za pozdravni govor, ali bolje rečeno za pozdravno komedijo, je poskrbel Boštjan Gorenc – Pižama. Prisotne je najprej nasmejal z bolj ali manj resničnimi dejstvi, za tem pa je za mizo povabil Vlasto Nussdorfer, varuhinjo človekovih pravic in Žarka Markoviča, svetovalca EURES (Evropske službe za zaposlovanje).

Žarko Markovič je uvodoma opisal mrežo EURES in kaj je sploh naloga omenjene mreže. “Gre za zelo veliko mrežo svetovalcev, ki nudijo pomoč pri iskanju konkretnih zaposlitev in konkretnih delodajalcev. Večji del nalog ima slovenski EURES pri iskanju dela Slovencem v tujini, zadnje čase pa tudi vedno več nalog pri iskanju zaposlitev tujcev v Sloveniji. V EU je trenutno na voljo okrog 1,5 milijona prostih delovnih mest, kadre pa iščejo tako delodajalci kot zaposlovalne agencije. Te so za prvo zaposlitev v tujini še najboljša izbira, čeprav imajo slab sloves, denimo v sosednji Avstriji pa zanje jamči celo država.”

Boštjan Gorenc – Pižama, je za tem besedo predal Vlasti Nussdorfer, varuhinji človekovih pravic, ki je poudarila, da je pri obiskih v obmejnih občinah od tamkajšnjih županov velikokrat slišala da imajo srečo da je Avstrija blizu, da imajo ljudje lahko službe. “Na žalost vemo, da so delavci čez mejo že bili kar nekajkrat ogoljufani, in to prav s strani slovenskih podjetij, pa tudi pri nas, denimo z neplačevanjem prispevkov. Kot varuhinja velikokrat opozarjam, da razlog za ne-nadzor ne more biti premalo število inšpektorjev. Take ljudi na žalost lahko strezni le represija. Goljufi bi morali biti kaznovani, šele takrat bi se to končalo. Kot varuhinja si želim, da bi bili ljudje na delovnih mestih zaščiteni. Tudi mobing je ena izmed kršitev, ki je sicer težko dokazljiv. Težava je tudi neodgovarjanje na prošnje o zaposlitvi.”

Markovič je nadaljeval, da pri EURESu potencialnemu zaposlenemu v tujini najprej pomagajo z nasveti, kako s tem sploh začeti in kako napisat dober življenjepis. Tudi le angleščina ni vedno dovolj. Velikokrat je dobro znanje lokalnega jezika, potrebnega pa je seveda tudi nekaj denarja (bivališče, hrana). Urediti je seveda potrebno tudi dokumentacijo in davčno številko. “EURESa seveda ne potrebujejo vsi, so pa vsi seveda vabljeni.”

Nussdorferjeva je dodala, da so pri ljudeh, tako pri zaposlitvi pri nas in v tujini potrebne delovne navade. “V neznanem okolju je potreben tudi osebni vtis. Dobro je, da pred razgovorom za službo vsaj na spletu preverimo podjetje, da se o njem pozanimamo in da smo vedoželjni. Takrat imamo dobre možnosti za zaposlitev.”