FOTO: Iz Petišovcev so jih včeraj na Hrvaško vrnili devet

Nezavarovan železniški most čez reko Muro med krajema Mursko Središće in Petišovci je bil včerajšnji popoldan znova prehodna točka med državama za ilegalne migrante. Čez mejo jih je mimo mejne kontrole prišlo devet, vsi pa so bili po opravljenem postopku vrnjeni sosedom.
Lendavski policisti so včerajšnji popoldan v Petišovcih, pri tamkajšnjem pokopališču obravnavali devet tujcev, med katerimi so bili tudi majhni otroci, ki so v našo državo vstopili na nedovoljen način. Policiste je na skupino tujcev opozoril občan, ti pa so se njegovi prijavi nemudoma odzvali. Že sicer pa nam je nekaj Petišovčanov sporočilo, da so se ti pred tem prosto sprehajali po naselju. Vsi tujci so bili, neuradno, po postopku predani hrvaškim varnostnim organom. Predaja je bila izvršena na mejnem prehodu Petišovci.

“Na območju Policijske postaje Lendava je bilo v preteklih letih ugotovljeno naslednje število nedovoljenih prehodov zunanje Schengenske meje (iz Republike Hrvaške): 2015 – 4 osebe, 2016 – 0 oseb, 2017 – 30 oseb in 2018 – 49 oseb. V prvem polletju letošnjega leta je bilo prijetih 8 oseb, katere so na nedovoljen način prestopile zunanjo Schengensko mejo. V mesecu juliju in avgustu (do 9.8.2019) pa še dodatnih 19 oseb. Nedovoljeni prehodi preko državne meje so bili na območju železniškega mostu na reki Muri. Večinoma je šlo za družine z otroci.

PP Lendava pri svojem delu nadzora državne meje z Republiko Hrvaško uporablja vso razpoložljivo tehniko ter kadre in stanje obvladuje. Kljub pojavu štirih skupin tujcev na območju Petišovec, ocenjujemo, da stanje ni kritično in lokalno prebivalstvo nima potrebe biti zaskrbljeno. V kolikor zaznajo pojav tujcev v svojem kraju predlagamo, da o tem obvestijo policiste, ki se bodo na klic nemudoma odzvali,” pa je sporočila Suzana Rauš iz PU Murska Sobota.