FOTO: Imajo tudi letos največje velikonočno jajce v pokrajini ob Muri v Pincah?

V lokalnem okolju vsem dobro poznano naselje Pince se od včerajšnjega zgodnjega popoldneva ne bohoti zgolj s svojim krasnim gričevjem, temveč z najbrž največjim velikonočnim jajcem daleč naokoli, ki so ga letos znova uredili in tudi postavili člani tamkajšnje krajevne skupnosti ter Društvo za razvoj turizma.
V tem epidemiološkem času je tudi vas z okoli 200 dušami nekoliko bolj zaspana, saj niti tranzita ni toliko kot običajno, po drugi strani pa so domačini še naprej aktivni. Tudi letošnje leto so slednji v minulih dneh najprej obnovili in za tem včerajšnji zgodnji popoldan v središče vasi postavili leseno velikonočno jajce, ki tehta dobrih 250 kilogramov. V Pincah tako že drugič zapored budijo tradicijo največjega krščanskega praznika, v običajnih razmerah pa bi zagotovo bilo poskrbljeno še za druženje in kakšno vinsko kapljico, a bo to tudi letos potrebno premakniti na prihodnje leto.

In kako se je začelo? Zgodba izvira že iz lanskega leta. Nekaj krajanov KS Pince in članov Društva za razvoj turizma Pince je namreč že takrat poskrbelo, da je iz starega, zapuščenega in slabo oblikovanega lesenega velikonočnega jajca nastal pravi lepotec med velikonočnimi pirhi. Obdelali, porisali in zaščitili so ga z okrog 4 litri olja. Na žalost je jajce zaradi slabe hrambe bilo potrebno renovirati, kar seveda ni predstavljalo posebne težave in že včerajšnji dan je dokaz, da se z malo volje ter ustvarjalnim duhom da narediti marsikaj. Leseni pirh sedaj krajane in morebitne obiskovalce spominja, da bomo že kmalu zaznamovali najpomembnejši in najbolj vesel krščanski praznik, Jezusovo vstajenje od mrtvih.

Slovenska velikonočna jajca, ki se imenujejo tudi pirihi, pisanice ali pisanke ter remenke, belice ipd., se uvrščajo med najlepše okrašene primerke v Evropi. Tudi leseni pirh iz Pinc, ki ima vgraviranih nekaj posebnosti naselja – vzhajajoče sonce, vinograd, potok Zájás, polja spodaj in seveda glavo purana, zagotovo spada med slednje.