Fotograf Tomaž Galič iz Lendave izdal prvo fotoknjigo

Sredi minulega decembra je fotograf Tomaž Galič, ki med drugim sodeluje tudi za uredništvo našega spletnega portala, izdal svojo prvo fotoknjigo z naslovom Dark angel (Temni angel). Galič sicer fotografsko ustvarja že dvajset let, v vseh teh letih pa se mu je zbrala zajetna zbirka umetniških fotografij, del katere je sedaj bilo izdane tudi na papirju.
Tomaž Galič, nečak priznanega domačega umetnika in grafika, Štefana Galiča, je ljubiteljski fotograf, ki se s fotografijo ukvarja 20 let. “Fotografiram vse kar se da, rad eksperimentiram, veliko se ukvarjam predvsem s portretno fotografijo. Pri mojih fotografskih začetkih so me vzpodbujali in spremljali predvsem fotografi iz Maribora. Pridružil sem se fotografskemu društvu Totifoto. Skozi leta se nas je zbralo nekaj fotografov, ki smo delovali pod imenom FotoFoto. Veliko smo hodili na fotografske izlete in imeli skupinske razstave v Lendavi ter Mariboru. Predvsem pa smo se družili, izmenjevali izkušnje ter se potepali in seveda fotografirali. Leta 2008 sem pomagal pri ustanovitvi Foto-video kluba Lendava, katerega sem tudi nekaj let vodil kot predstavnik. Sodeloval sem na mnogih fotografskih razstavah v Sloveniji in tujini. ena izmed mojih fotografskih razstav je bila istoimenska kot izdana fotoknjiga, Dark angel.”

S fotografiranjem je, kot je dejal, pričel spontano. Z analogno fotografijo se ni ukvarjal. Dark angel je njegov fotografski projekt, ki ga je začel razvijati že pred petnajstimi leti, venomer pa ga je dograjeval in tudi nadgrajeval -pa ne zgolj v smislu znanja temveč tudi v opremi. Na to tematiko je Galič imel razstavo leta 2016, tokrat pa je bila izdana istoimenska knjiga. Kot pravi, ga je tema angelov vedno privlačila in da ne bi bili venomer beli, je šel v zanimivo skrajnost in ti angeli so postali temni. Pri projektu je, kot pravi, sodelovalo 13 modelov, vse pa je poznal že od prej. Svojevrsten podvig je bil poskrbeti za kostume ter ustreznost lokacij. Ideje so lastne, v omenjeni tematiki pa prevladujejo črno-bele fotografije. Dekleta na fotografijah imajo na hrbtu krila, tudi črna, že samo razstavo pa je pripravljal 5-6 let.