FOTO: Energetska sanacija šole in vrtca na Kobilju, eden prvih ukrepov v novi strategiji tamkajšnje občine

“Naši otroci, ki dosegajo izredno dobre rezultate na nacionalno primerljivem nivoju, potrebujejo in si zaslužijo za udejanjanje svojega poslanstva dobre pogoje,” je mnenja župan Robert Ščap. V Kobilju so prioriteta ukrepi v smeri ureditve, ki nudi udobje in odlične življenjske bivanjske pogoje.
V energetski sanaciji šolskih objektov, so se v prijavi na razpisu javno zasebnega partnerstva povezale Občina Kobilje, Občina Veržej in Občina Radenci in podjetje Esotech d.o.o. Skupna predračunska vrednost projekta partneric znaša nekaj čez 2,6 milijona evrov, od katerih je predračunska vrednost celotnih stroškov energetske sanacije Osnovne šole in vrtca Kobilje skupaj 680.000 evrov. Od tega je lastni delež Občine Kobilje 106.056 evrov, preostalo so sredstva zasebnega kapitala, kohezijskega sklada in nacionalna sredstva.

Osnovni princip financiranja in vračanja sredstev zasebnega kapitala je v energetskem letnem prihranku in s tem optimizaciji tako stroškov kot ustreznosti kapacitiranja investicije. “Šola je seveda srce vseh manjših krajev. V šolo in vrtec je skupaj vpisanih 70 otrok. Učenci dosegajo izredno dobre rezultate na vseh nacionalnih tekmovanjih in so zavzeti udeleženci v marsikaterem projektu. Prav tako lokalno ni dogodka in prireditve brez naših pridnih otrok in njihovih mentorjev – učiteljev. Da bi se seveda lahko nemoteno posvetili svojemu poslanstvu, potrebujejo dobre pogoje, ki smo jih z energetsko sanacijo prostorov šole in vrtca spravili na zavidljivo raven,” dodaja župan Robert Ščap.

Ravnateljica OŠ Kobilje, Ludvika Gjerek: “Dela je bilo ogromno”

“V času, ko ste mediji poročali o morebitnem ponovnem odprtju šol in vrtcev, smo pohiteli in se iz nadomestnih prostorov preselili nazaj na šolo. Dela je bilo ogromno a smo nad rezultatom navdušeni. Otroke vrtca in učence prve triade je že prvi dan pozdravila s soncem obsijana mavrična fasada, ki je še povečala njihovo veselje nad vrnitvijo. Kot ravnateljico me najbolj veseli, da so prostori prijetno svetli in topli. Temperatura ne niha, ne iz prostora v prostor, ne v samem prostoru, kot se je to dogajalo pred sanacijo. Res pa, da zaradi preprečevanja koronavirusne okužbe več zračimo,” je dejala Gjerekova.

Kot je še dejala Gjerekova, so ponoven prihod v šolo in vrtec čakali vsi. “Ponoven prihod v vrtec in šolo smo težko pričakovali vsi, tako otroci, kot tudi delavci šole. Na delo v zavodu smo se temeljito pripravili. Vsi delavci vrtca in šole, ki prihajamo v neposreden stik z otroki smo se udeležili posebnega presejalnega programa za zgodnje odkrivanje okužb z novim koronavirusom. Poleg tega smo pripravili načrt dela v skladu z priporočili NIJZ, MIZŠ in v skladu z didaktičnimi priporočili ZRSŠ. Šolsko dvorišče okrog našega zavoda je precej veliko in vreme nam je naklonjeno, zato so otroci lahko v odmorih in za podaljšano bivanje zunaj. V šoli smo tako trenutno vsi učenci in vsi učitelji in upamo, da bo tako tudi ostalo. Želimo si, da bi se nam v prihodnjem tednu pridružil tudi oddelek 4. in 5. razreda,” je zaključila ravnateljica Ludvika Gjerek.

Občina Kobilje si je zadala cilj, vzpodbuditi trend – Beg na podeželje

“Razlogi so nižji stroški, cenejše življenje, ne malo je seveda prispevala tudi informacijska tehnologija in delo od doma. Torej ekonomski razlogi, deloma pa tudi sociološki, na primer povezanost z naravo, zdravo življenje, pristnost odnosov, solidarnost, stik z družino,” je na naše vprašanje o trendu dejal Robert Ščap, župan. Pristopili so h kar nekaj aktivnostim, s katerimi vzpodbujajo, da mladi ostajajo in še več, poskušajo pridobii mlade družine tudi od drugod. Prioriteta so ukrepi v smeri ureditve, ki nudi udobje in odlične življenjske bivanjske pogoje, razlaga Ščap. “Obnova šole je tako le eden od prvih korakov. Z veseljem bomo spremljali in vas obveščali o podrobnostih vzporednih aktivnosti, ki se bodo vrstile v objemu mogočnih gozdov in skrbno obdelanih vinogradov, v Občini Kobilje,” zaključi sogovornik.