FOTO: Družina Marton iz Dolge vasi Pomurskemu muzeju podarila okrog 300 igrač

Že nekaj časa je Pomurski muzej v Murski Soboti bogatejši za zbirko igrač, katere je muzeju podarila družina Marton iz Dolge vasi pri Lendavi. Za to lepo gesto so se odločili zato, da bi obiskovalcem prikazali kanček igrač, ki družina shranjevala iz časa 60., 70. in 80 let prejšnjega stoletja.
Gre za okrog 300 različnih igrač, pri čemer so nekatere stare celo čez 50 let. Družina Marton iz Dolge vasi je igrače pričela zbirati že davnega leta 1968, ko so v družini pričakovali prvega novorojenčka, ko so zanj kupili plišastega medvedka, igračo, ki je tudi danes stalnica v zbirki igrač slehernega otroka. Z leti, ko se je družina povečala še za enega otroka, se je na njihovem domu zbirka igrač povečevala in širila. Sicer pa sta igrače oba otroka družine Marton skrbno hranila. Hranili so jih v vitrinah, zato se je do danes ohranila izredno obsežna zbirka in sicer okrog 300 plišastih igrač, od tega veliko število plišastih igrač, avtomobilov, punčk, kock, sestavljenk, družinskih iger, športnih rekvizitov in otroških knjig.

Igrače, ki jih je kupila družina Marton so bile najpogosteje kupljene v Sloveniji, oziroma v nekdanji Jugoslaviji, na Madžarskem in v Nemčiji, kamor je službena pot vodila očeta. Sicer pa je zgodba, ki se plete okrog igrač, za Pomurski muzej velika dragocenost, ki je povezana z družinsko in družbeno zgodovino, hkrati pa bodo vse igrače v muzeju v veliki meri koristile pri raziskovanju življenje Pomurcev. Z razstavo so v muzeju obiskovalcem obudili spomine na otroštvo in jih obenem spomnili na čustveno bogastvo, pri čemer igrače pri ogledu spodbudijo nekaj notranjega čuta do otrok in do igrač.

V bogati zbirki je moč videti in najti izdelke slovenske Mehanotehnike iz Izole, kocke Bimo in Mali graditelj, telefoni, Človek ne jezi se in šah. V zbirki so tudi hrvaške Biserke iz Zagreba, gumijaste cvileče igračke in figurice, denimo Ostržek, palčki, živalce, kocke lego, karte Piatnik, avtomobičk, od tega je tudi nekaj igrač, ki so bile po poreklu iz Italije, Francije, Nemčije in Azijskih proizvajalcev. Od skupnih zbranih igrač je bilo nekaj igrač narejenih tudi doma, po navodilih iz revij jih je izdelala Marta Marton. Za številne punčke pa je skupaj s svojo sestro Olgo Pecotić pletla oblekice.

Hčerka Vesna namreč ni želela, da bi bile njene punčke ostale gole. Leta 1974 se je rodil sin Tomislav in kot dojenček se je navduševal nad sestrične igračke, kar pa nje seveda ni radostilo. Da bi se izognili prepiru med otrokoma, so začeli kupovati dvoje igrač. Tak par sta speči punčki v modri in rožnati odejici. Za nakup igrač so namreč v družini Marton vplivali tudi družinski dejavniki. Punčke v enakih oblačilih, a različne barve las, sta poimenovani Dvojčici.

Številne igrače so otrokoma podarili, oziroma sta jih dobila od strica iz Avstralije. Igra s temi igračami je družino tesno povezala, družila jih je igra z ročnimi lutkami ter igranje družabnih in iger s kartami. Babica, mama Marte Marton je otrokoma brala in pripovedovala pravljice ter jima s tem privzgojila ljubezen do knjig, kar se odraža v številnih slikanicah in otroških knjigah, ki so del zbirke. Gre za dela v slovenskem, madžarskem in srbohrvaškem jeziku. V Pomurskem muzeju so nad lepo gesto družine Marton zelo veseli, kajti gre za eno najštevilnejših zbirk igrač, ki je bila kdaj podarjena Pomurskemu muzeju. Z razstavo želijo obiskovalcem, ki je v soboškem gradu predstaviti njeno vrednost. Obiskovalcem razstave igrač se bo utrnil spomin na lepoto in brezskrbno otroštva.

Tekst, foto: Jože Žerdin