FOTO: Društvo vinogradnikov Čentiba opravilo redno letno skupščino

Društvo vinogradnikov Čentiba je minulo soboto v tamkajšnjem vaškem domu opravilo redno letno skupščino. Udeležilo se ga je okrog 50 članov, pripravili pa so med drugim predstavitev dveh podjetij, ki sta pripravili program, namenjen vinogradnikom.
Društvo vinogradnikov Čentiba je minulo soboto opravil redni letni zbor društva. Najprej sta se predstavili podjetji Hojnik in PJ AGRO – Prevozništvo Joco iz Maribora. Podjetji sta pripravili program namenjen tako manjšim, večjim vinogradnikom. Podjetje Hojnik je pooblaščeni trgovec francoske znamke Pellenc za SV Slovenijo in generalni uvoznik vrtnega programa ACTIVE, Podjetje PJ AGro pa v svojem programu prodaja tudi traktorje Solis. Baterijske škarje, baterijski vezalec in baterijsko žago so članom čentibskega društva predstavili pred začetkom občnega zbora.

Predsednik, blagajnik, nadzorni odbor in častno razsodišče so podali poročila za lansko leto, ter pregledali finančno stanje društva, pri katerem so ugotovili, da je društvo v letu 2017 poslovalo pozitivno in uspešno. Pri pregledu dejavnosti so ugotovili, da so se člani čentibskega društva v lanskem letu udeležili in organizirali skupno več kot štirideset dogodkov.

Lanskemu letu podoben načrt imajo čentibski vinogradniki pripravljenega tudi za letos, saj med tradicionalne dogodke društva spada Blažev pohod in rez prvega šparona, katerega so opravili že 3. februarja letos. Po programu bo 15. marca sledilo društveno ocenjevanje vin, konec marca pa se bodo udeležili razstave Vino in pirhi. Aprila bodo pri treh članih društva rezali poganjke vinske trte, katere zarišejo v spominsko knjigo društva. Na dan Svetega Jurija, dan društva, se podelijo diplome z aktualnega ocenjevanja vin. Konec maja se poklonijo pred kipom svetega Urbana, poleti pa bo čas za strokovne ekskurzije, strokovna predavanja in predstavitve, ter komercialne dejavnosti s katerimi se društvo ukvarja zadnja leta. Sredi poletja, natančneje 15. avgusta se pri članu društva postavi društveni klopotec, ki brani pridelek pred požrešnimi škorci.

Po trgatvi je čas, da se na kletarskem krožku analizira mlado vino, na Martinovo pa škof društva blagoslovi mošt. Jesensko strokovno ekskurzijo ponavadi organizirajo v bližini, lani so obiskali manj znane kraje ob Blatnem jezeru.

Poleg vseh društvenih aktivnosti se člani odzovejo tudi povabilom sorodnih društev. Društvo za letošnje ocenjevanje vin, dan prej, 14. marca pobira vzorce v Vaškem domu v Čentibi, med 16. in 18. uro. Za najboljša vina bodo pripravili praktična darila.