FOTO: Društvo upokojencev Lendava obiskali muzej Primorcev in Istranov v Pince Marofu

V okviru dogodkov vseživljenjskega učenja, ki ga vzpodbuja JSKD, so člani sekcije za ohranjanje kulturne dediščine pri Društvu upokojencev Lendava obiskali muzej  Primorcev in Istranov v Pince Marofu. Gostom sta muzej predstavila domačina Stanko in Anton Bensa.
“Člani Sekcije za ohranjanje kulturne dediščine pri Društvu upokojencev Lendava smo, v okviru svojega letnega načrta, obiskali muzej Primorcev in Istranov v Prekmurju, ki se nahaja v naselju Pince Marof. Ta izobraževalni dogodek smo umestili tudi v program vseživljenjskega učenja, ki ga izvaja Javni sklad za kulturne dejavnosti Republike Slovenije Območna enota Lendava.

Vas Benica je bila ustanovljena leta 1922. Ustanovilo jo je 32 primorskih družin, ki so po koncu prve svetovne vojne ostali brez doma. V Prekmurje so prišli kot begunci brez vsega, vendar so s seboj prinesli svojo kulturo in znanje, ki se je skupaj z njihovo srčnostjo zlilo v nas in v naš prostor. Le-to so ob izredno težkih pogojih ohranjali skozi vsa leta. V Benici je s prostovoljnim delom potomcev družin, ki so leta 1922 prispele v Benico, zgrajena spominska hiša- muzej Primorcev in Istranov.

Ob ogledu muzeja smo člani sekcije prisluhnili prepričljivi pripovedi o težko prehojenih poteh Primorcev od Primorske do kraja Benica. Po tej poti sta nas vodila, Stanko in Anton Bensa, odlična poznavalca in raziskovalca bogate dediščine Primorcev in Istranov. Člani sekcije pri Društvu upokojencev Lendava izrekamo globok poklon vsem, prav vsem, ki skrbijo za ohranjanje dediščine in spominov Primorcev, ki živijo v naši okolici, ter priporočamo še drugim, da si ta muzej ogledajo,” je za naš spletni portal zapisal predsednik lendavskih upokojencev, Aleksander Varga.

FOTO: DU Lendava