FOTO: Drsališče že pripravljeno za jutrišnje odprtje

Drsališče v mestnem parku Roža, kot prvo drsališče večjega obsega v Lendavi na sploh, je praktično že nared za jutrišnjo otvoritev. Na umetnem ledu, ki zelo dobro posnema pravega, se bo moč drsati vse do konca marca prihodnje leto.
Drsališče bomo letos uvideli tudi v Lendavi. Občina Lendava se je namreč letos prvič odločila, da občanom ponudi tudi tovrstne zimske radosti. Nekoč smo se Lendavčani množično odpravljali v lendavske in dolgovaške gorice na manjši smučišči oz. sankališči, a so slednja že več kot deset let opuščena, v ospredje pa že več let prihajajo drsališča. Ta so tradicionalno bila postavljena v Ljutomeru in že dlje časa tudi v Murski Soboti, v Lendavi pa posluha za tovrstno obliko preživljanja prostega časa v zimskih mesecih ni bilo. Letos bo drugače, saj se je zgodil premik tudi na tem področju.

Drsališče, ki bo letos v središču našega mesta postavljeno prvič, bo stalo v mestnem parku v izmeri 130 kvadratnih metrov. V Lendavi sicer ne bomo drsali na pravem ledu kot je to običajno v Ljutomeru in Murski Soboti, temveč na t.i. umetnem ledu oz. na umetni masi, ki zelo dobro posnema lastnosti pravega ledu, je cenejše za postavitev in enostavneje ter ceneje za vzdrževanje. Moderna drsališča iz umetne mase so sicer svetovna novost, ki se je pojavila šele v 21. stoletju in so že dlje časa vse bolj razširjena, za vzdrževanje slednjih pa ni potrebno zamrzovanja in tudi ne nizkih temperatur.

Drsanje je sicer na omenjenem umetnem ledu še vedno malce počasnejše kot na pravem ledu, a razvoj materialov vsako leto prinaša napredek, tako da se takšna površina po lastnostih že močno približuje pravemu ledu. Denimo v Nemčiji so takšna drsališča že postala povsem običajna. V bližini drsališča v mestnem parku bo seveda organiziran tudi program, prvič pa bo na drsališče moč stopiti 7. decembra, na zadnje pa se bomo lahko drsali 1. marca 2020. Drsanje in izposoja drsalk bosta za občane Lendave brezplačna, urnik obratovanja pa bo od ponedeljka do četrtka med 13.00 in 20.00 uro, v petek med 13.00 in 22.00 uro, ob nedeljah, praznikih in v času šolskih počitnic pa med 10.00 in 22.00 uro. Ob nedeljah med 10.00 in 20.00 uro.