FOTO: Dr. Mihael Kasaš ministru Židanu predal pismo civilne iniciative

Na včerajšnjem kresovanju, katerega je obiskal tudi minister za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan, je občinski svetnik in predsednik KS Dolina pri Lendavi, dr. Mihael Kasaš predal pismo civilne iniciative “Ohranimo les za krajane.”

Dr. Mihael Kasaš, lendavski občinski svetnik in predsednik KS Dolina pri Lendavi, je včeraj na kresovanju v Lendavi predal pismo civilne iniciative “Ohranimo les za krajane” mag. Dejanu Židanu, ministru za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano RS. Židan je pismo iz rok dr. Kasaša sprejel in se tako tudi preko pisma civilne iniciative seznanil s težavami, s katerimi se srečujejo v KS Dolina pri Lendavi.

Minister Židan je Kasašu obljubil, da bo ukrepal pri družbi za gospodarjenje z gozdovi v državni lasti, Slovenski državni gozdovi d.o.o. in jim razložil, da nova uredba omogoča prodajo drv tudi ostalim.

Pismo objavljamo v celoti:

“Vaščani KS Dolina pri Lendavi – Völgyifalu HK so v preteklosti po konkurenčnih tržnih cenah kupovali les iz lokalnih državnih gozdov. Nabavljali so tako hlodovino kot sečne ostanke, ki so jih sami pospravljali.

Iz podjetja Slovenskih državnih gozdov smo dobili informacijo, da tovrstna nabava lesa ni več možna zaradi uredb vlade, ki so napisana na kožo velikih odjemalcev. Les in biomasa se odvaža z velikimi tovornjaki ki presegajo skupno dovoljeno maso 7,5t zaradi česar se lokalne ceste hitro in izrazito kvarijo.

Nerazumno je, da lokalni les tovorimo na predelavo nekaj sto kilometrov stran in jo nato ku pujemo po višjih cenah ter tovorimo nazaj na mesto pridelave. To početje ni etično ne trajnostno in skregano z  dravo kmečko pametjo. Verjamemo, da so interesi lobijev veliki vendar vas prijazno spominjamo, da ste vi v službi državljanov.

Glede na socialno stanje ter interes vaščanov vas prosimo za odgovore in pojasnitev okoliščin ki so nastale ter ukrepanje v prid državljanov, saj so vaščani v nasprotnem primeru pripravljeni ukrepati. Predvidevamo organiziranje javne tribune, če je potrebno tudi javni shod oz. zaporo ceste.

Upamo, da boste pobudam vaščanov ugodili in tako omogočili dobavo naravnih surovin ki so na ozemlju naše vaške skupnosti in tako utrdili zaupanje v državo, jih umirili ter preprečili morebitne fizične cestne zapore ter medijsko angažiranje.”