FOTO: Dr. Igor Šoltes, Evropski poslanec, na obisku v Lendavi

Včeraj popoldne je evropski poslanec dr. Igor Šoltes v sklopu delovnega obiska v Prekmurju obiskal tudi Lendavo. Evropski poslanec se je ob tej priložnosti sestal z županom Občine Lendava, mag. Antonom Balažkom, obiskala sta razgledni stolp Vinarium in se kasneje podala na Pince-Marof, kjer sta si ogledala tamkajšnji muzej Istranov in Primorcev.

Ogledali ste si razgledni stolp Vinarium. Kako se vam zdi?

“Zelo zanimivo. Moram reči, da tako visoko v tem delu Slovenije še nisem bil. Pogled je fantastičen, vidita se dve državi, vidi se, kako se ravninski del počasi dviguje v gričevnatega. Predvsem se mi zdi, da je tukaj idealen prostor za razvoj trajnostnega in zelenega turizma, zlasti v smislu kolesarstva in da je ogromno potenciala za razvoj vetrne energije. Te potenciale je potrebno izkoristiti in mešanica takih virov energije s trajnostnim turizmom, je po moje najboljša pot do ohranjanja tukajšnje narave za nadaljnje rodove. S tem lahko kreiramo dobro infrastrukturo in nova delovna mesta.”

Srečali ste se z županom Balažkom. O čem je tekla beseda?

“Beseda je tekla predvsem o tem, da si občina drzne in upa kandidirati za EPK in mislim, da je to sožitje skupaj z vsemi tukajšnjimi narodi v času vseh teh radikalizmov, to, kar ta kraj potrebuje.”

Danes ste na obisku v Pomurju. Gre za regijo z najnižjimi plačami in najnižjim standardom v Sloveniji. Kakšne možnosti vidite tukaj?

“Pomembno je sodelovanje vseh teh mikro občin. Če že država kaže tak odnos do tukajšnjega območja, je pač potrebno vzeti usodo v svoje roke, tudi s prijavljanjem na razne evropske projekte, zlasti na področju turizma in s področja določenih virov za infrastrukturo. Zanašati se samo na operativne programe in na financiranje s strani države, ni dobro. Vsekakor je vaš kraj raj za pametne investicije.”

Danes je bil uveden vnovičen nadzor na zunanjih mejah EU. Vaš komentar?

“Mislim, da nas bo glava še zelo zelo bolela. Sam sem na to opozoril tudi v govoru v evropskem parlamentu. Ukrep je pre-nesorazmeren. Na tak način si ne predstavljam turistične sezone in ne trpljenja ljudi na mejnih prehodih. Že danes se moramo pripraviti na dolge kolone, tako z infrastrukturo, vodo, prvo pomočjo, ljudmi oskrbe, dehidriranimi, bolnimi, otroki, … Globoko sem prepričan, da s takim pristopom ne bomo rešili vojne proti terorizmu.”

 • Bruseljnik

  Slikamo se in poziramo. To pa sem raje kar skopiral: Vsekakor je vaš kraj raj za pametne investicije.
  Zato ste prišli iz Bruslja, da ste nam to povedali? Bravo in še enkrat čestitke! Mi tega sploh ne vemo, smo prebutasti. Namesto, da gospoda poleg sebe vprašate: Zakaj ne izkoristite ta kraj (raj) za pametne investicije? Zakaj delate bedarije ali pa sploh nič poštenega ne delate? Aja, vi ste politik, govoriti je potrebno všečno in misliti na naslednje volitve.

 • joco

  Troti nesposobni, mlatenje prazne slame, glupe politične floskule na vrhu razglednega stolpa! Prebivalcev je vedno manj v tem raju, mladi bežijo iz Lendave, ostajajo samo stari, ki od tod odhajajo v raj. Budalo nerazgledano z 10.000 evrov mesečne plače, zeleni turizem (fracking, lek, intenzivno kmetijstvo, špricanje vinogradov…), kolesarstvo, vetrna energija… Saj enega kilometra normalne kolesarske poti Balažek ne ve zgraditi, kaj lapata o kolesarstvu! Kaj pa se vetrne energije tiče: res, v goricah manjka 15 50 metrskih vetrnic. Isuse mili, zakaj tem dajemo plače?

 • nickname

  Mamica pa ga ni naučila, da se ne spodobi kazati s prstom. Župana prav tako ne, če mu ni znal to dati na znanje. Vsi skupaj kuministični oderuhi.