FOTO: Dobrovniški župan Marjan Kardinar prejemnik plakete Državnega sveta Republike Slovenije

Predsednik Državnega sveta, v aktualnem mandatu je to Alojz Kovšca, vsako leto, kot odraz podpore civilni družbi in v počastitev Mednarodnega dneva prostovoljcev, slavnostno podeli plakete Državnega sveta najzaslužnejšim društvenim delavkam in delavcem – prostovoljcem in prostovoljkam. Letos je prejemnik plakete tudi dobrovniški župan, Marjan Kardinar.
Plakete Državnega sveta se podeljujejo na podlagi Pravilnika o priznanjih in plaketah Državnega sveta. Predlog za podelitev plakete lahko poda vsaka državna svetnica oziroma svetnik, interesna skupina Državnega sveta ali organizacija civilne družbe, katere člani delujejo na področju prostovoljnega dela. Letos so plaketo državnega sveta prejeli Edo Pavao Belak, Rajko Bivic, Nace Breitenberger, Iva Devetak, Teodor Goznikar, Primož Jelševar, Branko Jeršin, Marjan Kardinar, Vincencija – Cena Kesič, Maks Lešnik, Peter Misja, Ljubomir Motore, Andrej Sever in Jože Sitar.

Predlog za plaketo Državnega sveta Marjanu Kardinarju za naj prostovoljca leta je podala ZOTKS – Zveza za tehniško kulturo Slovenije, vezano pa je na njegovo 40 letno aktivno delo na področju izobraževanja in organizacije tekmovanja oračev, ki pa ima seveda širši pomen. “Kot dijak kmetijske šole sem prvič tekmoval in bil tudi zelo uspešen. Pozneje sem prevzemal naloge pri organizaciji tekmovanja in izobraževanja oračev, Predvsem mladih zato smo ustanovili in še danes izvajamo Tabor oračev, saj je moja ideja da kakovostno oranje prenesemo na vsako slovensko njivo.

Sem državni in mednarodni sodnik v oranju. Vodja večino tekmovanj regijskega, državnega in svetovnega merila. Sem član svetovne organizacije oračev – WPO. Bil sem pobudnik Svetovnega prvenstva v oranju v Sloveniji leta 2019 v Tešanovcih. Kot vodja slovenske reprezentance smo osvojili veliko dobrih rezultatov, saj imamo svetovnega mladinskega prvaka in dve četrti mesti v članski konkurenci.

Svoje prostovoljstvo širim tudi na področje turističnega in vinogradniškega društva. Če je le možno sem prisoten vedno, ko je potrebno pomagati sočloveku v stiski, kar seveda skušam prenesti na vse, ki so pripravljeni pomagati. Veliko je bilo preizkušenj v življenju, tudi ob naravnih nesrečah. V mislih imam vedno le eno: Če lahko pomagaš potem pomagaj in ne škodi. Vedno se dobro vrača z dobrim …” je zapisal Marjan Kardinar, ki je sicer kot dolgoletni župan Občine Dobrovnik, vpleten tudi v delovanje drugih društvenih organizacij v Pomurju.

FOTO: Iztok Pipan