FOTO: Dobrodelni projekt: Del starega mestnega jedra Lendave bo izdelan iz medenjakov!

V prostorih Zavoda za turizem in razvoj Lendava se je včeraj zbralo nekaj občanov in organizatorji dobrodelnega projekta z naslovom “Medene ulice.” Gre za idejo, da bi del starega mestnega jedra Lendave in Monoštra zgradili iz medenjakov in to predstavili javnosti, projekt pa poteka v sklopu Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje MURABA.
“V predadventnem času bi se radi lotili izdelave makete starega mestnega jedra Lendave ter reprezentativnih objektov in zgradb okoliških naselij iz medenjakov. Vzporedno z nami bodo svoje mesto izdelali še v Monoštru,” je uvodoma poudarila Timea Vida, zaposlena pri zavodu Muraba. Predadventni čas bo vsekakor najboljša izbira za takšen projekt, katerega cilj pa je predvsem dobrodelnost, saj bi se zgrajeni objekti prodali zainteresiranim posameznikom, izkupiček pa bi romal dobrodelni organizaciji Karitas.

Zgradbe bi, glede na zemljevid dela starega mestnega jedra Lendave, iz pečenega medenega testa ustvarili občani, društva, skupine, podjetja, … organizatorji pa bi takšne izdelke postavili v že vnaprej oblikovan relief starega mestnega jedra Lendave na podstavek primerne ploščine. Odprtje razstave bi se odvilo prvi decembrski dan v Gledališki in koncertni dvorani v Lendavi, kjer bi poleg Lendave bil razstavljen še Monošter, razstava pa bi se čez dva tedna preselila v Monošter, kjer bi prav tako bilo moč videti Lendavo. “Ob zaključku razstave, 21. decembra, bomo organizirali dobrodelno dražbo, kjer bodo hiške prodane, izkupiček denarja pa bo namenjen dobrodelni organizaciji,” je še dejala Vidajeva.

Sestanka in predstavitve se je med drugim udeležil strokovnjak za pripravo in peko medenega testa iz medičarstva Celec, kjer imajo s takšnim delom dolgoletne izkušnje in kjer so pripravljeni ponuditi svojo pomoč vsem, ki bodo pri svojem delu pomoč tudi potrebovali. “Udeležba je možna za vse, vendar je obvezna prijava. Prijavite se lahko tako, da izpolnite obrazec na spletu ali v papirni obliki (prijavnico dobite pri meni (telefon: 070 113 442). Na seznamu lahko vsak izbere največ tri stavbe, lahko pa navede tudi drugo, ki je ni na seznamu,” je še dejala Vidajeva. Končane stavbe bo moč oddati na TIC-u, do 25. novembra.

Na temo izdelave medenih hišk bo v prihodnje organiziranih več prireditev in delavnic okraševanja medenjakov s spremljevalnim programom. Udeležba seveda ni obvezna, stavbe lahko naredite doma z družinskimi člani ali s prijatelji, “saj je bistvo projekta, da se družimo in vmes naredimo nekaj dobrega,” so še dejali. Cilj je maketo medenega mesta oblikovati čim bolj pristno in podobno resničnemu mestu, še posebno pa bodo organizatorji navdušeni nad kreativnimi rešitvami, kot so: figurice, klopi, vozila ali božična dekoracija.