FOTO: Dobro leto dni po obljubi se je gradnja Centra za zaščito in reševanje le začela

Po tem, ko so marca 2017 lendavski prostovoljni gasilci prejeli obljubo o gradnji prepotrebnega Centra za zaščito in reševanje -po prvotnih besedah bi se gradnja morala pričeti lansko jesen, se je le-ta včeraj, dobro leto dni kasneje, le začela. Izvajalec del je lendavsko podjetje Legartis ki trenutno opravlja zemeljska dela.
V centru, ki ga bodo zgradili do maja prihodnje leto bodo pod isto streho združeni gasilci, Civilna zaščita in Rdeči križ. Pričetek gradnje so naznanili devetega novembra, pri tem pa so bili prisotni minister za obramboKarl Erjavec, poslanec DZFerenc Horváth, župan Občine Lendavamag. Anton Balažek, generalni direktor URSZR Darko But, predsednik GZ Lendava Srečko Prendl in gasilci. Za izgradnjo omenjenega Centra za zaščito in reševanje, država posluha ni imela, gradila ga bo namreč Občina z lastnimi proračunskimi sredstvi.

Namen investicije izgradnje Centra za zaščito in reševanje je zagotavljanje požarne varnosti in ustrezne ravni zaščite in reševanja za primere naravnih in drugih nesreč ter zagotovitev prostorskih kapacitet za ustrezno in nemoteno opravljanje drugih dejavnosti (Civilna zaščita, prostovoljno gasilsko društvo in Rdeči križ) v občini Lendava. Občina Lendava si bo prizadevala za izboljšanje stanja na področju požarne varnosti v lokalni skupnosti in zagotovitvi le-te tudi v Industrijski coni Lendava, ki jo sedaj pokriva PIGE Nafta Lendava, pri čemer računa na sodelovanje gospodarskih subjektov in države (Ministrstvo za obrambo).

Gradnjo sicer zaznamuje zamuda ter številne spremembe načrtov. Projekt je vključen v Načrt razvojnih programov občine Lendava za obdobje 2018 – 2021 in vključen v proračun občine za leto 2018 v višini 755.000,00 EUR. Del sredstev bo potrebno prenesti v leto 2019 in zagotoviti dodatna sredstva v višini 520.000,00 EUR zaradi večje vrednosti investicije od načrtovane (1.273.850,99 EUR).

Lendavsko prostovoljno gasilsko društvo je eno izmed najstarejših v državi. Ustanovljeno je bilo 17.05.1873, ko je odvetnik dr. Mihály Hajós dal pobudo za ustanovitev gasilskega društva.