FOTO: Dijakinja Patrizia Pahor z Dvojezične srednje šole Lendava zmagovalka vseevropskega prevajalskega tekmovanja

Dijakinja Patrizia Pahor z Dvojezične srednja šola Lendava je letošnja slovenska zmagovalka vseevropskega prevajalskega tekmovanja Juvenes Translatores. Prevajala je iz nemščine v slovenščino. Prevajalskega tekmovanja, ki je potekalo 26. novembra 2020 v vseh 27 državah članicah EU, se je udeležilo 2.797 dijakov in dijakinj iz 664 srednjih šol. Med 552 možnimi kombinacijami 24 uradnih jezikov EU so izbrali 150 kombinacij, najpogosteje pa so prevajali v svoj materni jezik.
Minuli četrtek so uradno razglasili rezultate evropskega prevajalskega tekmovanja Juvenes Translatores. Novega zmagovalca je po videokonferenci razglasil lanski zmagovalec Domen Medvešek, dijak Škofijske gimnazije Vipava. Najboljša slovenska prevajalka je postala Patrizia Pahor, dijakinja 3.A razreda, saj je po mnenju strokovne ocenjevalne komisije bil njen prevod “najbolj točen, berljiv in ustvarjalen.” Osrednja prireditev in spletna podelitev nagrad bo 2. julija 2021, Patrizia pa bo uradna zmagovalka vse do objave uradnih rezultatov tekmovanja v naslednjem letu. Tekmovanja se je tako kot prejšnja leta udeležilo tudi osem slovenskih šol, ki so na tekmovanje prijavile 35 dijakov. Letošnja tema prevajanih besedil je bila Prebroditi težke čase – skupaj smo močnejši!

Namen tekmovanja Juvenes Translatores je spodbujati učenje jezikov v šolah in mladim odškrniti vrata v prevajalski poklic. Na tekmovanju lahko sodelujejo sedemnajstletni dijaki in dijakinje, tekmovanje pa v vseh sodelujočih šolah po EU poteka ob istem času. Namen vseevropskega tekmovanja Juvenes Translatores, ki ga Evropska komisija organizira že vse od leta 2007, je spodbujati učenje tujih jezikov v šolah in mladim omogočiti prevajalsko izkušnjo. Na tekmovanju lahko sodelujejo sedemnajstletni dijaki, tekmovanje pa na vseh izbranih šolah v EU poteka ob istem času. Prevajanje je sestavni del EU že od same ustanovitve Skupnosti in je bilo predmet njene prve uredbe, ki je bila sprejeta leta 1958. Od takrat se je število jezikov EU z njeno širitvijo povečalo s 4 na 24.


Foto: DSŠ Lendava