FOTO: Deseta obletnica škofije Murska Sobota

Pred desetimi leti 7.2.2006 je papež Benedikt XVI. s posebno papeško bulo ustanovil škofijo Murska Sobota, kajti vrsto let so bili verniki iz levega in desnega brega reke Mure vključeni pod okrilje mariborske nadškofije.

Ideja o ustavitvi samostojne škofije je sicer tlela že takoj po osamosvojitvi Slovenije. V letih do ustanovitve so potekali številni razgovori in pogovori in prepričevanja o nujnosti škofije s sedežem v Murski Soboti. Verniki in duhovniki so svoje videnje o novi škofije veliko krat tudi prepričevali odgovorne v Vatikanu, predvsem pa je bila želja, da bi verniki v tem koncu Sloveniji živeli v svoji samostojni škofiji Murska Sobota, kar se jim je pred desetimi leti tudi uresničilo.

Škofija Murska Sobota obhaja desetletnico obstoja

Stolnica sv. Nikolaja v Murski Soboti stoji že dobrih sto let. V 36 župnijah, ki so združene in povezane v murskosoboško škofijo pa se v cerkvah verniki zbirajo že 200, 500 ali celo 800 let. Sled Metodovih korakov je na tleh murskosoboške škofije opazna že več kot 1150 let. Prav ob praznovanju desete obletnice škofije poteka tudi škofijski misijon. Prvi murskosoboški škof je bil dr. Marjan Turnšek. Zadnjih šest let pa murskosoboško škofijo vodi ordinarij msgr. dr. Peter Štumpf. Osrednje praznovanje ob okrogli obletnici škofije je bilo v četrtek, 7. aprila, kajti ta dan je škofija žarele od ponosna, da je prehodila deset let svojega delovanja.

Najprej je bila od župnišča do stolnice sv. Nikolaja procesija duhovnikov soboške škofije, med njimi so bili tudi izseljeniški duhovniki in slovenski škofije, prišel je tudi prvi murskosoboški škof dr. Marjan Turnšek in najstarejši upokojeni mariborski škof in prekmurski rojak dr. Jožef Smej. Stolnica je bila nabita do zadnjega kotička, med njimi so bili verniki iz levega in desnega brega reke Mure, duhovniki, škofje, salezijanci, redovniki, redovnice, sestre Hčere Marije Pomočnice, evangeličanski škof Geza Filo, evangeličanski duhovnik  mag. Leon Novak in župan mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek ter drugi pomurski župani, ki so se udeležili osrednjega praznovanja ob 10 letnici škofije.

Pred začetkom svete maše v počastitev 10. obletnice škofije Murska Sobota je zbrane pozdravil generalni vikar murskosoboške škofije Lojze Kozar, mlajši. V svečani pridigi se je škof ordinarij msgr. dr. Peter Štumpf v kronološkem pregledu ozrl za deset let nazaj in dejal, da se je v teh letih zgodilo veliko dogodkov in mejnikov, ki so zaznamovali škofijo navzven, kot je prihod sester Klaris in minoritov v romarsko svetišče Marije Vnebovzete v Turnišče.

Posebno mesto in težo pa ima Škofijska Karitas Murska Sobota, katere vloga je pomoč socialno ogroženim družinam in posameznikom, v stavbi, kjer je sedež škofije so odprli vrata Lazarjevega doma, kjer vsak dan dobi brezplačnem obrok hrane veliko ljudi, ki so pomoči potrebni. Škofija je v zadnjih desetih letih vezi še utrdila tudi z evangeličansko in binkoštno Cerkvijo, ki delujejo na območju soboške škofije, v zadnjem času pa tudi s pravoslavno Cerkvijo, to so predvsem prijateljska srečanja in druženja vernikov. Ob praznovanju desetletnice delovanja in obstoja škofije, si škofija in verniki prizadevajo in molijo za beatifikacijo Božja služabnika nekdanjega velikopolanskega župnika Danijela Halasa in odranskega župnika msgr. Alojzija Kozarja, starejšega. Po darovani sveti maši so se vsi skupaj še nekaj časa zadržali na dvorišču stolnice na druženju in pogostitvi.
[pe2-gallery album=”http://picasaweb.google.com/data/feed/base/user/113431614612884969612/albumid/6271304099538223009?alt=rss&hl=en_US&kind=photo” ]

Jože Žerdin