FOTO: Denar – prekletstvo bogov

Včeraj popoldne se je v poslovalnici NLB v Lendavi odvila otvoritev razstave plačilnih sredstev na področju Slovenije od bronaste dobe pa vse do ukinitve tolarja leta 2007. Razstavljena niso le plačilna sredstva ampak tudi pripomočki in predmeti, ki so povezani s plačilnimi sredstvi kot so orožje, denarnice, dokumenti.

Denar je povsod okoli nas. Vsak dan na različne načine vdira v vse pore našega življenja. Kljub temu se ne sprašujemo o njegovi zgodovini in še manj o njegovi naravi. Zdi se nam nekako samoumeven in da vemo kako nastaja in od kod prihaja. Pa vendar v resnici ni tako.

Na splošno velja, da se je ponekod prej, drugje pozneje, vse začelo z trgovanjem – menjavo blaga za blago. V pred monetarni dobi pa niso zmeraj hoteli menjati določenega blaga za drugo blago oziroma blago ni bilo med seboj po vrednosti enakovredno. Tako naj bi se nekatere dobrine zaradi svojih lastnosti kot so velika vrednost na enoto, prenosljivost, možnost delitve (lomljenja, rezanja…), stalnost kvalitete vedno bolj pojavljale kot posrednik v trgovanju. Najbolj primerna se je v tem primeru izkazala kovina (baker, bron, srebro…), ki se je pozneje razvila v denar kot ga poznamo oziroma si ga predstavljamo danes. Seveda je za uvedbo kovanja denarja in njegov nadzor bila potrebna določena javna avtoriteta kot je kralj, cesar, knez … , ki je določal, da je potrebno z temi kovnimi ploščicami plačevati davke in pristojbine. Na ta način je ustvaril povpraševanje po denarju in mu določal menjalno vrednost.
[pe2-gallery album=”http://picasaweb.google.com/data/feed/base/user/113431614612884969612/albumid/6270461948745363569?alt=rss&hl=en_US&kind=photo” ]