FOTO: Delavnica vino in vinogradi – vinogradniška dediščina v vaškem domu v Gaberju

V dvorani vaškega doma v Gaberju se je, v okviru projekta “DediščiNAdlani,” odvila promocijsko-ozaveščevalna delavnica, namenjena predstavitvi dediščinskega turizma lokalnega okolja, z naslovom “Vino in vinogradi – vinogradniška dediščina.” Izvajalca delavnice sta bila dr. Lajos Bence, ki je predstavil vinogradniške tradicije okolja skozi čas in dr. Bojan Kulčar – LENDWINES, predstavitev dobre prakse. Dogodek se je odvil v organizaciji partnerja TD Gaberje.
V vaškem domu v Gaberju se je odvila naslednja in hkrati zadnja v vrsti delavnic v okviru projekta “DediščiNAdlani,” ki ga izvaja TD Gaberje v sklopu projekta LAS. Izvajalca delavnice sta bila dr. Lajos Bence in dr. Bojan Kulčar. Bence, ki je vino in vinogradništvo v našem kraju raziskoval kot novinar, je uvodoma dejal, da je Lendavsko vinarstvo in vinogradništvo je zelo širok pojem. Večina ljudi se z vinogradništvom in vinarstvom pri nas ukvarja v smislu hobija in da je to v našem kraju način življenja že dolgo. Bence opaža, da v teh časih vinarstvo in vinogradništvo nimata več takega vpliva na naša življenja, a upa, da se bo to vnovič obrnilo.

Kot je še bilo moč slišati, je lendavsko vinogradništvo in vinarstvo obdobje velikega vzpona že imelo in je trajalo vse od rimskih časov, saj so Rimljani trdili, da so prav oni v naše kraje prinesli vinsko trto. Recimo, tudi znana lendavska družina Bánffy se je ukvarjala s pridelovanjem vina in slednjega že takrat prodajala v avstrijsko prestolnico. Vino pridelano tukaj je recimo že v letih 1923 in 1924 želo zlata odličja v Ljubljani, v 50. letih pa so lendavski vinogradniki nejevoljno bili primorani sprejeti dejstvo, da lahko gojijo zgolj šipon in laški rizling, kar pa v bistvu niti ni bilo tako slabo, saj so že kmalu uvideli, da se da iz tega narediti izvrsten špricer, je še dejal Bence.

Naslednji, ki je predstavil primer dobre prakse, je bil dr. Bojan Kulčar en izmed članov skupine mladih Lendavčanov, ki so se združili v blagovno znamko Lendwines. Gre torej za Dr. Bojana Kulčarja, Petra Pallera in Simona Vuka. S tem nadaljujejo neke vrste družinsko tradicijo vinogradništva in vinarstva. dr. Kulčar je predstavil, kako in na kakšen način delujejo, ter obelodanil da letno iz sort laški in renski rizling pridelajo približno 8.000 litrov vina. Vinograde obdelujejo ročno, združuje pa jih prijateljstvo in ljubezen do vinogradov in vina. Po zaključeni delavnici so lahko udeleženci ta vina tudi poskusili.

FOTO: Nina Biro