FOTO: Delavnica ozaveščanja v romskih naseljih tudi v romskem naselju v Dolgi vasi

V okviru projekta Romski prostori, RIS Dvorec Rakičan v sodelovanju z Zavodom za pomoč dijakom ranljivih skupin Cankova, v različnih romskih naseljih izvaja delavnice ozaveščanja. Ena takih se je včeraj odvila tudi v romskem naselju v Dolgi vasi.
Projekt v celoti temelji na potrebah, ki izhajajo iz Strategije razvoja romske skupnosti v Pomurju do leta 2020. Bivalne razmere so eno izmed ključnih področij za zagotavljanje kakovostnega življenja Romov v Pomurju. Med ključne usmeritve pa spada aktivno sodelovanje Romov pri urejanju različnih vidikov bivalnih razmer, z vidika ozaveščanja in izobraževanja. Glede na Strategijo so izbrana romska naselja s posebno bivanjsko problematiko.

Namen projekta je promocija in ozaveščanje pomurskih romskih otrok in mladih ter širše javnosti in širše strokovne javnosti o problematiki in nevarnostih neurejenih bivalnih in razmer, gradnjah, pomenu prostora kot skupni vrednoti ter pomenu odgovornega in racionalnega vedenja v prostoru, znotraj romskih naselij in širše.

Delavnice se izvajajo v romskih naseljih v Kraščih, na Kuzmi, v Dolgi vasi, v Beltincih, v Turnišču in v Dokležovju. Projekt je sofinanciran s strani Ministrstva za okolje in prostor.

 • Sašo

  Ranljive skupine otrok, so otroci delavskih staršev, katerih starši hodijo DELAT in to za mizerijo, da lahko svojim in tudi otrokom raznih ” ogroženih ” skupin, kupujejo učbenike, tudi malico jim plačujejo ( ker so davkoplačevalci ) . Otroci delavskih staršev pa živijo v večini v pomanjkanju, tudi na račun te solidarnostne razsipniške politike .

  • Joze

   Sašo povsem sa strinjam s tabo.

   Delavnice bi bilo neukim madžaro zavedenim ki sploh ne vedo, da so slovenci in da autohtonih madzarov v madžarski ne najdejo ne da so v sloveniji.
   Nobeden od 100 vzorčenih sodobnih Madžarov je nosil haplogrupo, in samo eden od približno 94 Székelys je nosil. Študija je tudi navedla, da je bilo mogoče, da je število številnih že obstoječih populacij ali bistveno kasnejših migracij, predvsem Avarcev in Slovanov, sprejel uralski jezik elite. [68]
   Autohtonih ni le tisti ki so slovenstvo zatajili.

   Vir Hungaria Wekopedija.

 • Joze

  Leon uredništvo ?? Zakaj ne objaviš resnico o ala madzarih v Sloveniji.

  Zakon o pravilu obveščanju?? Všečnost.???

 • Slo-vo

  Joze, na kakšnih substancah pa si trenutno?
  Iz tega zmazka, kar si ga sestavil, nič ne razumem.

  • joze.sukiv

   Jaz brez substanc.

   Hočem povedat, da bi zavedeni madzari morali imet delavnice, da bi spoznali, da jih Ferenc Goncz in drugi zavajajo z lažnimi madžari, katerih niti na madžarskem ni.

   Leonu sem že nešteto jrat posredoval pa noče objavit.

   Odpri Hungaria Wikopedijo. In ugotoviš da je v Budimpešti več autohtonih slovenov kod ljubljani.

   Autohtonih madžarov je v Slo- gariji Madžarskem pod 0,5%