FOTO: Danes opoldan odprli obnovljen stari čebelnjak ob učnem čebelnjaku pri DOŠ I Lendava

Čebelarsko društvo Lendava je v sklopu svoje stote obletnice današnji opoldan odprlo 81 let star, obnovljeni čebelnjak. Člani društva so ga pripeljali iz Trdkove, ga restavrirali, s pomočjo sponzorjev in lastnih sredstev vanj vložili okrog 12 tisoč evrov, 5 tisočakov bodo še primorani zbrati in ga danes svečano odprli.
“Ozka in kot kača zvita cesta speljana po hribčku navzdol, kot da bi hotela, da me pripelje do tega prelepega čebelnjaka. Toda pred 5 leti ta lepotec ni bil tak. Bil je star, zdelan in zapuščen. Čas je globoko zarezal vanj. Osamljen in žalosten, skrit pred naključnim potnikom, kot bi ga bilo sram, zdaj ko je pozabljen in ko se k njemu več ne vrača njegov gospodar. Tudi veselega brenčanja čebel več ni slišati. Še dobro, da je skrit za visoko travo in grmičevjem, da se lahko vsaj malo skrije. Toda leta 1940, ko je bil izdelan ni bilo tako. Bil je ponos lastnika, ki se je gotovo bahal z njim.

Da je bil izdelan tega leta, je še danes dobro vidno na notranji strani vrat. Sicer napisano s kredo toda lepo ohranjeno in vidno še danes 81 let po njegovem rojstnem dnevu. Nekateri panji pa so bili izdelani tudi že nekaj let pred in po tem, kar dokazujejo letnice 1938, 1947, 1950 napisane na nekaterih od teh panjev. Čebelnjakov dom je bil dolga leta vasica na Goričkem, Trdkova. Po informacijah je bil lastnik čebelnjaka Janez Lesic, po njegovi smrti pa je v njem čebelaril do 1997 njegov sin Albin Lesic. Po njegovi smrti pa je začel žalostno propadati.

Kadarkoli me je pot peljala mimo, v »Glocino grabo« si nisem mogel kaj, da ne bi razmišljal o žalostni usodi tega prekrasnega objekta. Toda pot, ki je bila potrebna, da je ta lepotec tu in ponovno sije v vsem svojem sijaju, ni bila lahka, niti kratka. Ob prvem srečanju z njim se je pisalo leto 2016. Vedel sem, kakšna usoda bo doletela ta objekt. Gost dim, ognjeni zublji, ki počasi spreminjajo kup starega lesa v prah. Vsakič in res vsakič me je zabolelo srce ob misli na ta prizor. Pa tako lep, samo če človek uspe videti skozi čas. Vsaj kako fotografijo moram narediti, da bo tako ostalo od njega vsaj to. Tako sem naredil aprila 2017 prve posnetke, že 30 aprila pa sem ga ponovno obiskal in vstopil vanj. Pogled je bil žalosten.

V začetku avgusta 2019 smo nekateri člani društva v spremstvu mizarja iz Hotize odšli na ogled. Skrbelo nas je, kako bomo čebelnjak uspeli prepeljati na novo lokacijo. Toda že 8. Avgusta je sledila delovna akcija, kjer smo iz čebelnjaka odstranili panje in jih prepeljali v Trimline, kjer so čakali na začetek svoje prenove. Odločitev je padla! To moramo rešiti! Najprej sem idejo predstavil mojemu mentorju Ladislavu Bagladiju, ki me je že takoj podprl. Sledila je predstavitev ideje članom UO ČD Lendava, ogled fotografij, ogledi na Trdkovi. Toda kdo je sploh lastnik? Sledilo je raziskovanje in ob črvičenju v želodcu prvi kontakt z lastnico, ki je podedovala posest in tako tudi čebelnjak.

Boštjan Vučko

Nisem mogel verjeti, ko sem dobil odgovor, da žal Čebelnjak ni na prodaj, saj da je že obljubljen drugemu čebelarju. In spet je čas tekel, toda čebelnjak je še vedno stal tam in vse bolj propadal. Ni bilo videti sledu prisotnosti človeka, ki bi mu bilo zanj mar. In spet sem nekaj krat vzpostavil kontakt z lasnico in moledoval. In se je splačalo. Po dveh letih je ČD Lendava uspelo čebelnjak odkupiti. Sledila je akcija. Tako smo čebelnjak uspeli v celoti prepeljati iz Trdkove v Lendavo. Sledila je priprava terena, iskanje restavratorja. Žal v prvo s slednjim nismo imeli sreče. Toda nismo se vdali. Naposled smo sklenili dogovor z restavratorjem Stankom Vitezom, ki je opravil vrhunsko delo.

Točkovne temelje smo postavili 20.8.2019, že 5. Septembra 2019 pa je sledil prevoz čebelnjaka na sedanjo lokacijo. Ob dviganju celotnega objekta s hijabom in nalaganje le tega na tovorno vozilo je v prisotnih zbudilo strah in hkrati neizmerno srečo. Pomenilo je novo rojstvo, kot bi dobili dojenčka, ki ste si ga že dolgo želeli. In končno dan, ko so se začela obnovitvena dela na lokaciji, 26.5.2021. Da bi čebelnjak res dobil dom, kot si ga zasluži je bilo potrebno urediti še okolico. In spet so v roke pljunili člani društva in 28.6.2021 splanirali zemljo, prej pa položili še okrog objekta prane plošče.

Sledila je postavitev ograje. Potrebno je bilo še poskrbeti za notranjost, saj čebelarji nismo želeli, da bo prostor prazen. Idej je še dosti, toda potrebno bo še nekaj časa in sredstev, da bo cilj dosežen. Toda kjer je volja je pot. In priden čebelar je kot čebela in društvo je kot čebelja družina. Vse je podrejeno celotni družini in verjamem, da bo čebelnjak lahko še dolgo v ponos vsem nam! Seveda pa se ob tej priložnosti moram zahvaliti vsem donatorjem, ob 100 obletnici ČD Lendava pa vsem čebelarkam in čebelarjem društva voščim iskrene čestitke,” je dejal Boštjan Vučko, član in organizator da je čebelnjak prišel v Lendavo.