FOTO: Culinary & Wine Lendava: Lendava ponovno na vinskem zemljevidu

Minulo soboto se je v  organizaciji sommeliera Krešimira Dobraniča in petorice eminentnih lendavskih vinarjev (Zoknjak winery, Lendwines, vina Smej, Krampač in Kelenc) odvilo srečanje z bogato vinsko kulinarično pokušnjo. Udeleženci srečanja so poizkusili več kot 45 različnih vin omenjenih vinarjev, se družili z vinarji, uživali v lokalnih kulinaričnih dobrotah ter obiskali znamenitosti Lendavskih goric. Ob tem so se omenjeni vinarji predstavili, dogodek pa se je odvil ob vinski kleti vinogradništva Smej. Lendava se je s tem ponovno znašla na vinskem zemljevidu.
Po dolgih letih “suhih krav” se je zgodil dogodek, ki obeta boljše čase vinarjem z Lendavskega področja

“A moralo je kar nekaj vode preteči pod ledavskim mostom, da so se stvari začele premikati. Občina Lendava in Zavod za turizem in razvoj tokrat nista sodelovala,” je uvodoma dejal Krešimir Dobranić. Vinogradniki so tako vzeli stvari v svoje roke. Sklenili so organizirati pokušino Lendavskih vin. Opogumilo se jih je pet, ki so pod mojim strokovnim vodstvom in organizacijo, poslali vabila Društvu vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije, Vinski akademiji SloVino v Mariboru, Društvu Kuharjev in Slaščičarjev Slovenije za področje Štajerske, odgovornim pri Reviji Vino in odgovornim pri reviji Pet Zvezdic.

Prišlo je približno trideset oseb, ki v svetu vina in kulinarike nekaj pomenijo. Vsak vinogradnik je po lastni presoji določil vina katera je dal na pokušino. Tako je nastala lista vin s štiridesetimi vzorci. Za pogostitev so ponudili lokalne domače jedi, ki jih je pripravila Lidija Smej in Ksenija Krampač. Srečanje je potekalo v prijetnem vzdušju, saj so se družili namesto planiranih šest, kar deset ur. Kot je bilo moč slišati, so prevladovale pohvale in pozitivna presenečenja za organizacijo, ki so jo izvedli kar vinarji sami s pomočjo Krešimirja Dobraniča. “Zelo velik napredek v kvaliteti ponujenih vin, čudovita, sadna, aromatična mirna vina, predikati ter penina. Vse pohvale tudi za izbiro in pripravo domačih jedi in vsem ostalim, ki so sodelovali pri organizaciji! “Padlo” je tudi prvo vabilo, da dogodek ponovijo v Štajerski prestolnici,” je zaključil Dobranič.