FOTO: Človek, kaj ti je? Kup smeti v Kopici

Nenavaden prizor je pričakal krajanko Petišovcev, med tem, ko se je ta odpravila na sprehod v naravo. Neznanec je namreč na nasip potoka Kopica v Petišovcih v smeri naselja Benica neodgovorno stresel zajeten kup smeti, kamor pa slednje, jasno, ne sodijo. Po 20. novembru, ko je neznanec kar z avto prikolico odvrgel smeti v reko Muro, je to že drugo večje onesnaževanje okolja na območju Petišovcev.
Zelo težko si je predstavljati kaj se dogaja v glavi človeka, ki v naravo odvrže stvari, ki tja ne sodijo niti slučajno. Prav to se je spraševala tudi sprehajalka in prebivalka naselja Petišovci, ki je ob rekreaciji s psom naletela na šokanten prizor. Neznanec je namreč na nasip in tudi v sam potok, najbrž z večjo prikolico, stresel smeti, tudi hrano in podobno. Čeprav pogosto slišimo kako je potrebno varovati okolje in naravo sploh, pa kot kaže v naši družbi obstajajo ljudje, ki se na naravo in trud za čisto okolje požvižgajo.

V zadnjem času je sicer opazen porast divjih odlagališč. Naši bralci nam večkrat pošljejo kakšne v naravi odložene smeti. Po navadi gre za manjša odlagališča ali posamične primere, slednji primer pa zagotovo spada med večje v zadnjem času. Na žalost pristojne službe tega ne morejo preprečiti, kar je seveda jasno, saj je to praktično nemogoče. In čeprav imamo v naši občini ustrezno in dobro urejen odvoz takšnih in drugačnih odpadkov, nekaterim ljudem to očitno ni dovolj.

Kaj lahko storimo?

Najboljše je takšno odlaganje odpadkov prijaviti pristojnim inšpekcijskim službam ali o tem obvestiti javno podjetje, pooblaščeno za ravnanje z odpadki. Obvestite lahko tudi občinsko redarstvo ali občinsko inšpekcijsko službo. Zagrožene kazni za takšno početje, če je storilec seveda izsleden, niso majhne, znašajo okrog tisoč evrov, osebo pa lahko doleti tudi kazenski pregon.