FOTO: Člani folklornega društva Prekmurje iz Lendave gostovali v Srbiji

Folklorno društvo Prekmurje iz Lendave se je minulo soboto vrnilo s tridnevnega gostovanja iz Srbije. Udeležili so se 10. mednarodnega festivala folklore z naslovom “U ritmu Jablanićkog srca – Lebane – Leskovac,” ki je trajal od 14.8. do 17.8.2019.
Vsak večer so se predstavili s prekmurskimi plesi. V povorki po mestu so predstavljali prekmursko gostüvanje s pozvačinom, pravo prekmursko glasbo, kuharicami, ženinom in nevesto ter gostüvanci. Nevesto in ženina sta predstavljala Darja in Leon Casar iz Strehovcev, ki sta se pred tednom dni tudi zares poročila. Za glasbeno spremljavo so skrbeli: Smiljan Prendl – harmonika, Stanko Lebar – kontrabas in bariton, Tajda Vöröš – violina, Robert Tibaut – klarinet, Roman Caf – bobni in Drago Baša – činele.

Folklorniki so v povorki plesali, kuharice so ponujale prekmurske dobrote, pozvačin je metal sladkarije in ponujal snehino vino. V znak zahvale za povabilo so prvi večer v kratki predstavitvi pred tamkajšnjim kulturnim domom predali županu občine Lebane, Ivanu Bogdanoviću lendavsko vino in perece. Predsednik FD društva Prekmurje je Ivan Denša, strokovna vodja skupine Kornelija Baša, organizacijska vodja pa Janja Magdič. Čez dan so imeli vodene oglede  znamenitosti krajev Leban, Leskovca in okolice in imeli čas za nakupovanje ter druženje. Sprejel jih je tudi Goran Jovič – predsednik gospodarske zbornice iz Leskovca.

Na srečanju je poleg domačinov in skupin iz Srbije sodelovalo 20 skupin iz različnih držav: Poljske, Makedonije, Romunije, Bolgarije in Litve s katerimi so folklorniki navezali stike za sodelovanja v prihodnje in jim predali spominska darila iz Lendave. Folklorniki so se v petek zvečer po nastopu vračali v domovino in opravili obveznosti na prireditvi v Črenšovcih in Beltincih ob 100. obletnici priključitve Prekmurja k matičnemu narodu. Gostovanje je preko razpisa podprl Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Zavod za okolje in turizem Dobrovnik, občina Lendava in občina Dobrovnik.