FOTO: Cerkev svete Katarine Aleksandrijske dobiva težko pričakovano hidroizolacijo

Po tem, ko že dlje časa poteka prenova cerkve svete Katarine Aleksandrijske v Lendavi, so izvajalci del pred dnevi pričeli z urejanjem težko pričakovane hidroizolacije. Gre za naslednjo fazo boja proti vlagi, po tem, ko je Občina Lendava že pred meseci na novo uredila podporni zid, ki je nepropusten in ki sedaj torej ustavlja meteorne vode, ki so zamakale cerkev.
leto dni mineva od začetka nujno potrebnih sanacijskih del v cerkvi svete Katarine Aleksandrijske v Lendavi. Prva dela so se pričela v začetku lanskega oktobra in sicer z odbijanjem ometa. Izkazalo se je, da je takšna odločitev bila pravilna, saj je opečnata stena za ometom bila zelo vlažna, kar je med drugim botrovalo plesni, gnitju lesenih predelov stranskih oltarjev, odpadanju in krušenju ometa, … Težave z vlago je lendavska župnija sicer reševala že pred okrog 23. leti, a bistvenega učinka takrat niso dosegli, z leti pa se je stanje vnovič pričelo slabšati.

Pri lendavski župniji so pred pričetkom del zaprosili za strokovno pomoč Gradbeni inštitut Republike Slovenije, ki si je ogledal objekt in izdal zanesljiv postopek za izvedbo vseh nujnih posegov izvedbe sanacije kapilarnega vlaženja, ki bo enkrat za vselej rešil ta veliki problem. Še pred gradbenimi deli so demontirali Florjanov oltar, Lurški oltar in prižnico ter jih zaupali restavriranju. Istočasno so takrat vrnili na svoje mesto restavrirana oltarja svetega Križa in svetega Antona. Delavci podjetja Zidarstvo Padar tako sedaj urejajo hidroizolacijo in ustrezno drenažo ter so trenutno približno na polovici dela.