FOTO: Bukovniško jezero povsem prazno, popolna sanacija nasipa se lahko prične

Bukovniško jezero je od včerajšnjega dne povsem prazno, v njem pa je ob našem obisku ostalo vode le za vzorec. Jezero, praznjenje katerega so pričeli prejšnji teden, bo tako dobilo povsem nov in bistveno varnejši nasip, saj je obstoječi bil nevaren in je puščal. Člani ribiške družine Lendava so včeraj iz odvodnega kanala izčrpali še zadnje hektolitre vode in iznesli ribe, ki so pomrle. Že sicer pa so jih v nedeljo iz jezera na varno premaknili okrog 8 ton.
Včerajšnji dopoldan smo obiskali bukovniško jezero, v katerem pa ni več vode oz. je je zgolj za vzorec. Opazili smo, da je jezero tudi sedaj deležno obiska, saj je omenjena turistična atrakcija sedaj drugačna kot običajno in ljudi pritegne v nekoliko drugačni podobi. Sanacija jezu se bo sicer pričela precej hitro in bo zaključena še letos. Obstoječi jez, ki je bil zgrajen ročno, bo povsem porušen in na njegovem mestu bo zgrajen nov. Člani Ribiške družine Lendava so minulo nedeljo iz jezera polovili ribe. Bilo jih je okrog 8 ton. Kapitalne ribe so namestili v ribnik ob prostorih Ribiške družine Lendava v Lendavi in jih bodo v jezero vrnili, preostale pa so izpustili v njihove vode na območju Lendave in okolice.

Pregrada oz. nasip je bila zgrajena v 50. letih prejšnjega stoletja, v 60. oz. 70. letih pa je bil dograjen še vodni preliv. Tehnologija in materiali so v tistih časih bili pač takšni, da je zadeva več kot očitno dotrajana. Naše podjetje, ki je pristojno za vzdrževanje tega objekta, je opravilo sanacijo te pregrade leta 1998, okrog leta 2007 pa smo v pregrado, na najbolj kritičnih mestih zabijali zagatnice, da se prepreči prelivanje vode, ki stabilizira nasip,” je že takrat dejal Andrej Biro iz vodnogospodarskega podjetja Pomgrad. Na zadnje so vodo iz jezera izpustili leta 1997. Gradnja novega nasipa bo stala okrog pol milijona evrov, prihodnje leto pa bodo odstranili še mulj iz jezerskega dna. 

Primarna funkcija jezera je bila zadrževanje padavinskih voda, ko pride do intenzivnih padavin, da dolvodno v Dobrovniku potok ne poplavi in da se vodna gladina kljub padavinam ohranja na ustrezni ravni. Teorija jezera je, da se pred vsakim večjim napovedanim dežjem nekoliko spusti gladino jezera, da se ustvari kapaciteta za zadrževanje vode. Jezero je nastalo v 50. letih prejšnjega stoletja, načrt pa je takrat predvideval tudi, da bi v času suše vodo uporabili za namakanje polj, kar pa se ni nikoli zgodilo.

Jezero se bo, predvidoma, napolnilo čez dobro leto oz. leto in pol.