FOTO: Blažev rez vinske trte v vinogradu Štefana Kepeja

Člani društva vinogradnikov so včerajšnjo nedeljo opravili Blažev rez vinske trte. To so izvedli v vinogradu Štefana Kepeja iz Gaberja, ki je prisotnim, kako to storiti, prikazal kar sam.
“V društvu vinogradnikov Čentiba smo izredno ponosni na svoje delo, saj ohranjamo skoraj vse običaje, ki so povezani z vinogradništvom. Poleg Blaža, s katerim se leto začenja, častimo tudi Svetega Jurija, Svetega Urbana, Svetega Martina in Svetega Janeza. Na našem območju in v Baranji, na dan Svetega Blaža prvi rez vinske trte opravimo v začetku februarja, in ne 21. januarja. Na dan Svetega Blaža v Društvu vinogradnikov Čentiba obiščemo kleti naših članov. Ponavadi pri prvem gospodarju opravimo rez, ter potaknjence spravimo v vodo. Ta bo vinogradnikom pokazatelj rodnosti za aktualno leto na dan Svetega Jurija,” je zapisala Dorisz Farics, predsednica društva.

Letos so rez opravili v vinogradu Štefana Kepeja iz Gaberja, ki je sam prikazal, kako opravi rez trte. Predstavil je tudi svoj nasad trt, kakšne sorte in koliko vina pridobi iz lastnega nasada. Pri obredu so bili prisotni člani društva, vabljeni pa so bili tudi člani vinogradniških društev iz Lendave, Kobilja, Dobrovnika in društva iz sosednje Madžarske: Iz Letenya, Lentija in Pusztaszentlászla. Nekaj članov društva iz Čentibe je članov vinskega reda Vinum Vulcanum iz Badacsonya, madžarski prijatelji pa so člani reda Da Bibere iz Zalske županije. Gospodar Kepe je za Blaževe pohodnike pripravil tudi prigrizek in svoja najboljša vina. Potrebno je dodati, da Štefan veliko da na vsebino svojih buteljk, vinogradu pa mu pomaga celotna družina.

Pot v Čentibi se je nadaljevala po istem bregu, Szücsu, kjer ima svojo klet tudi Štefan Kiralj, ki je prav tako dolgoletni član društva. Kiralj prav tako pridela odlično kapljico, saj so njegova vina vsako leto nagrajena z zlato medaljo. Tudi pri njegovi kleti pohodniki niso ostali ne žejni, ne lačni.

Na tretji postaji je družbo čakal Vidak Štefan in njegova žena Gizela. Štefan je zelo aktiven član društva in tudi član predsedstva. Med drugimi skrbi za društveno vino, katerega donirajo člani društva za društvene prireditve. Gizela je pza pohodnike prav tako pripravila kruhke, rogljičke in pecivo, Rajko, kot kličejo Štefana, pa je bil zelo počaščen, da so letos zavili tudi k njegovi kleti.

Na zadnji postaji, že v temi, je družba zavila še k Ladislavu Šimonu, ki je prav tako zvesti član čentibskega društva. Laci, kot mu pravijo v Čentibi je prav tako priden vinogradnik, saj so njegova vina vedno “zlata.” Pri Šimonovih so pohodnike razvajali z različnimi dobrotami, predvsem pecivom.

Od Lacija pa se je družba bo bregu Madžardiák spustila v dolino, k Vaškemu domu v Čentibi, kjer so članice društva medtem, ko so bili člani na pohodu, pripravile domače krvavice in krompirjevo solato. Na mizo so postavili društveno vino, niso pa pozabili niti na glasbo in zabavo do večernih ur. Pohodnikom so ob prihodu podarili vrečko za kozarce z logotipom.

“Na dan Svetega Blaža ponavadi župnik v cerkvi opravi blagoslov grla, saj je za vinogradnike zelo pomembno, da lahko uživajo žlahtno kapljico. Sveti Blaž je tudi eden od štirinajstih pomočnikov v sili: Priprošnjik proti boleznim v grlu, kašlju, boleznim mehurja, krvavitvam, zobobolu … Vremenski pregovor pravi: Če je na Blaževo oblačno, bo o sv. Juriju zelena trava. Ljubi sv. Blaž, glej da dežja daš,” je še zapisala Faricseva.