FOTO: Blažev pohod po gričih Čentibe in rez vinske trte

Društvo vinogradnikov Čentiba je minulo soboto že četrto leto zapored opravila prvi rez vinske trte v sklopu Blaževega pohoda. Tokrat je čast reza kot prvega doletela enega od starejših članov društva, vinogradnika Franca Vida iz Čentibe.
Kot je običaj v naših krajih in v Bački, na ta dan obrežejo po eno trto na vsakem vogalu vinograda, da zaščitijo vinograd pred poletno točo, v jeseni pa pred požrešnimi škorci. Obred reza vinske trte je opravil gospodar, ter povedal, da pri svojih skoraj osemdesetih letih še zmeraj obdeluje okrog tisoč trt velik vinograd. Kako dobra je kapljica, ki jo dajejo trte pa so lahko poskusili v vinski kleti, za prigrizek pa so ponudili kruh z zaseko in domače klobase.

Nekaj več kot 50 pohodnikov je pot po snežnem vremenu nadaljevala od enega najstarejših članov društva k dvema najmlajšima članoma Društva vinogradnikov Čentiba. Naslednja postaja je bila tudi na Banovem bregu, pri Marku Zelku, ki nas je pričakal v kleti svojih prednikov iz leta 1731. Kletni prostori so še danes ohranjeni v prvotni obliki, gospodar Marko pa je prisotnim ponosno razkazal sode v katerih se skriva žlahtna kapljica. Zelko je že nekaj let član čentibskega društva, v zadnjem mandatu pa opravlja delo tajnika društva. Kot zagnan vinogradnik načrtuje letos pomladi tudi nov nasad 450 trt, predvsem sorte šipon in muškat otonel.

Na poti proti vaškemu domu, kjer je pohodnike čakala večerja in živa glasba do večernih ur, so se člani društva in prijatelji iz sorodnih društev iz Madžarske ustavili v Zoknjaku, pri še enem mladem članu, ki je prav tako zagnan vinogradnik. Sebastjan Gjerkeš že od malih nog obdeluje vinograd, pred nekaj leti pa mu je usoda pripeljala v življenje družico, ki prav tako kot Sebastjan, rada poprime za delo. Družina Feher-Gjerkeš obdeluje okrog štiri tisoč trt, v bližnji prihodnosti pa načrtujejo tudi nov, večji nasad. Sebastjanu pri delu v vinogradu pomaga vsa družina, kletarjenje pa v večini opravi tast. Klet, v kateri je Sebastjan pričakal člane društva iz Čentibe je nedolgo kupil njegov tast in ga z družino počasi prenavlja. Poleg renskega rizlinga in belega mešanega vina se družina Feher-Gjerkeš ponaša tudi s “šamarnico”, ki je v naši okolici bolj redka. Sebastjan je pohodnike pred kletjo pričakal s samimi domačimi dobrotami, saj so klobase, zaseko in kruh pripravili kar doma.

Blažev dan v Čentibi je minil v znamenju druženja vseh tistih, ki še vztrajajo pri opravilih v vinogradu in radi popijejo dobro vino. In kot vremenski pregovor pravi: “Če je na Blaževo oblačno, nadejaj se dobre letine. Če je na svečnico in Blaževo lepo, veliko v jeseni vina bo.”

Naslednja aktivnost po letnem načrtu Društva vinogradnikov Čentiba je letni zbor članov, 15. marca pa je na vrsti letno ocenjevanje vin, kjer pričakujejo čim večje število vzorcev.

FOTO: László Ligeti
Tekst: Dorisz Farics