FOTO: Anin dan v Petišovcih

Minulo soboto se je v Petišovcih odvil Anin dan, s katerim so počastili minuli god Ane. Kip svetnice Ane Petišovce krasi že več stoletij in predstavlja Marijino mati in torej Jezusovo babico. Po programu so tega dne pri tamkajšnji mrliški vežici najprej položili vence in se poklonili pred spominskimi ploščami preminulim krajanom, nogometašem, gasilcem in članom tamkajšnjega turističnega in okoljevarstvenega društva, … za tem je sledil krajši program pred kipom svete Ane in odprtje razstave vezenin v dvorani vaškega doma.
“Datum 26. julij, ko goduje Ana, se navezuje na dan posvetitve bazilike v Jeruzalemu v 5. – 6. stoletju, na domnevnem kraju, kjer je rodila Marijo. Praznik na dan Sv. Ane pa je zaukazal cesar Justinij. Kip – sakralno znamenje, stoji v naši vasi, odkar pomnijo najstarejši prebivalci. Po doslej znanih zapisih pa naj bi ga dali postaviti krajani okoli leta 1800 z donatorskimi prispevki s priprošnjo da prebivalce obvaruje pred hudimi, tudi nalezljivimi boleznimi in drugimi nadlogami tedanjega časa. Kip je skozi zgodovino stal na različnih krajih v vasi, v težkih časih pa se je vedno našel nekdo od krajanov, ki se je zavzel za njegovo ohranitev. Kip je bil večkrat obnovljen, nazadnje pred tremi leti, verjetno pa bo potrebna še kakšna obnova z izdelavo duplikata, ki bo zagotovila trajno zaščito in ohranitev kipa.

Naši predniki so si pred stoletji verjetno zelo premišljeno izbrali Sv. Ano za zavetnico, priprošnjico, saj velja za zavetnico vseh rokodelcev, ki imajo opravka z izdelki za gospodinje, je zavetnica gospodinj, žena, pa tudi mornarjev, rudarjev. Prav tako je priprošnjica za matere, vdove, zbolele za epidemičnimi boleznimi. V današnjih časih, ko nas spet omejuje pandemija, še kako potrebujemo upanje in nemalokrat tudi tolažbo. Ni treba biti posebej veren, da v težkih časih prosimo za čudež. Morda naše želje vedno ne boo uslišane, morda ne bomo razumeli, zakaj se je moralo tako zgoditi. A tu je Sv. Ana, nam za priprošnjico in tolažnico,” so povedali pred kipom.