FOTO: AGRA: 4. medena kraljica postala Valentina Marinič iz Seliščev pri Svetem Juriju ob Ščavnici

Na sejmu Agra v Gornji Radgoni je potekala posebna slovesnost, ki je bila v znamenju zadovoljstva, ker smo po zaslugi Slovenije letos prvič praznovali “čebelje leto” oziroma prvi svetovni dan čebel. To je kot izjemen dosežek označil tudi dosedanji kmetijski minister in novi predsednik DZ Dejan Židan, saj je bila to, kot je dejal, ena največjih akcij Slovenije, država pa zastavonoša pobude, kako zaščititi svet.
Židan je čebelerjem obljubil tudi pomoč DZ, V svojem nagovoru ga je dopolnil predsednik Čebelarske zveze Slovenija Boštjan Noč in že napovedal dva nova cilja, da na svetu čebelo razglasimo za ogroženo in da s trgovskih polic preženemo ponarejeni med. O obeh ciljih so na sejmu slovenski čebelarji s kolegi iz Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine, Makedonije in Črne gore podpisali deklaracijo, ki jo bodo poslali v podpis vsem svetovnim organizacijam. Podpisniki deklaracije so zapisali, da se bodo zavzemali za razglasitev medonosnih čebel za ogroženo vrsto, sprejetje ukrepov za njihovo zaščito in nadzor nad ponarejenim medom. Prizadevali pa si bodo tudi za ozaveščanje potrošnikov o pomenu uživanja lokalno pridelanih čebeljih pridelkov, informiranje o poreklu medu in spodbujanje k nakupu lokalno pridelanega medu neposredno pri čebelarjih.

Hkrati so na svečanosti na Pomurskem sejmišču za 4. medeno kraljico Slovenije okronali 24-letno diplomirano ekonomistko Valentino Marinič iz Seliščev pri Svetem Juriju ob Ščavnici. Na slovesnosti sta, poleg Židana in Noča, spregovoril tudi predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec, in dosedanja, 3. medena kraljica Slovenije, Mateja Šoštarič. Erjavec je opozoril na svetovni dan čebel, ki smo ga letos praznovali prvič, Pomurski sejem pa je ideji sledil ves čas in jo spodbujal.

Zdaj je na ta račun na sejmu AGRA tudi medeni hram s slovenskim čebelnjakom, ob njem pa slovenske čebelarje predstavlja medena kraljica, razstavljeni pa so tudi izdelki sejemskega ocenjevanja. Predsednik komisije za odlikovanja ČZS Franc Sreš in predsednik ČZS Boštjan Noč sta 3. medeni kraljici Slovenije Mateji Šoštarič podelila najvišje odličje Čebelarske zveze društev Pomurja. Dobila ga je za uspešno promocijo čebelarstva v Sloveniji in onkraj njenih meja ter za podporo svetovnemu dnevu čebel

Novi medeni kraljici je kot prvi čestital predsednik društva Medena kraljica Slovenije Branko Bratinščak, pokrovitelj njenega osebnega vozila Dušan Rajh, podjetje Avto Rajh, pa ji je izročil ključ kočije z vsaj stoterimi konji, Citroena C3. Predsednik ČZS Boštjan Noč je podeli tudi priznanja Petra Danjka tretje stopnje za posebne zasluge članom Čebelarske zveze društev Pomurja. Dobili so jih član in podpredsednik društva Medena kraljica Slovenije Janez Vencelj za požrtvovalno delo in obisk čebelarskih dogodkov širom po Sloveniji vrsto let, DMKS Jožica Bratinščak, ki v projektu medena kraljica sodeluje že od leta 2009 in je desna roka predsedniku društva, in predsednik ČZD Pomurje Janko Rožman za hrabrost pri prevzemu krmila ČZD Pomurja.

Poleg, da so podelili nagrade ČZS tekmovalcem na Mednarodnem tekmovanju mladih čebelarjev v Franciji, so razglasili tudi rezultate ocenjevanja medu z mednarodno udeležbo, kjer je šampionsko priznanje dobil akacijev med Petra Kolarja s Ptujske Gore. Na letošnjem ocenjevanju medu na sejmu Agra je bilo 146 vzorcev, ki sta jih poslala 102 čebelarja. Naslov prvak vrste za med z najvišjim številom točk v posamezni vrsti so poleg šampiona dobili cvetlični med Milka Jurinčiča iz Marezig, gozdni med Trajčeta Nikoloskega iz Ljubljane, lipov med Zvonka Žamuta iz Lenarta v Slovenskih goricah in kostanjev med Marinke Košir iz Polhovega Gradca.

Strokovna komisija je podelila 51 zlatih, 56 srebrnih in 28 bronastih priznanj, predsednica komisije prof. dr. Terezija Golob pa je izpostavila udeležbo številnih vzorcev medu, pri čemer se je poleg 88 domačih čebelarjev za ocenjevanje odločilo 14 tujih iz petih držav. “Vzorci na ocenjevanju so bili čisti, brez primesi, nekaj je bilo odstopanj le pri označevanju medu. Le en vzorec je bil zaradi previsoke vsebnosti vode izključen iz ocenjevanja in le deset vzorcev je prejelo zahvalo za udeležbo in ostalo brez priznanja, vendar ne zaradi kake posebne napake, ampak le zaradi premalo izraženih senzoričnih značilnosti določene vrste medu,” je poudarila Golobova. Hkrati sta Peter Kozmus, podpredsednik mednarodne zveze čebelarjev Apimondije in član ČZS ter predsednik ČZS Boštjan Noč podelila nagrade za vrhunske dosežke tekmovalcem na mednarodnem tekmovanju mladih čebelarjev v Franciji, Luki Kričeju, Mitji Kositru in Ožbeju Očku ter mentorju Blažu Lovriču z OŠ Selnica ob Dravi. V konkurenci mednarodno mešanih ekip je Mitja Kositer s svojo ekipo zasedel 1. mesto, med posamezniki pa med 84 tekmovalci Luka Kričej 3. mesto.