FOTO: 90 let PGD Kapca

Na Kapci se je minulo soboto odvijala slovesnost ob 90. obletnici tamkajšnjega prostovoljnega gasilskega društva. Mimohoda zaradi zelo slabega vremena tokrat niso izvedli, so pa po končanem programu prevzeli novo motorno črpalko. Več v fotogaleriji …
Gasilsko društvo Kapca je bilo ustanovljeno leta 1929. Društvo so ustanovili Šeruga Štefan, Lebar Jožef, Picko Štefan, Juretič Štefan, Turula Ferenc, Varga Mihály, Varga Jožef, Varga Ludvig, Sobočan  Jožef, Lebar Jožef, Farkaš Jožef, Verbančič Jožef, Fehér Gergel, Herženjak Jožef, Völgyi Vendel, Lebar Jožef, Časar Jožef, Cuk Štefan in Gornjec Jožef. Na novo ustanovljeno društvo je delovalo le preventivno, vendar se je med člani kmalu porodila želja, da bi nabavili ročno gasilko črpalko. Iz prostovoljnih prispevkov vaščanov so brizgalno kmalu tudi kupili.

Leta 1953 so člani društva s pomočjo vaščanov začeli z gradnjo gasilskega doma. Dom so dokončali in svojemu namenu uradno predali leta 1959. Leta 1962 je prostovoljno gasilsko društvo nabavilo prvo motorno brizgalno tipa Magirus. Ta brizgalna je gasilskemu društvu služila do dotrajanosti leta 1973. Leta 1974 je bila nabavljena nova brizgalna Zigler, katera še danes služi svojemu namenu. Ker je motorna brizgalna brez vode neuporabna, so se v naslednjih letih lotili izkopavanja gasilskih vodnjakov. Leta 1989 so ob šestdeseti obletnici člani društva razvili prapor. To leto je društvo nastopilo na sektorskem tekmovanju s šestimi desetinami med katerimi so bile tri enote pionirjev, mladinke, mladinci in člani A.

Po nekajletnih prizadevanjih so opremo društva leta 1998 posodobili z gasilskim vozilom Tam, z vozilom za prevoz posadke in opreme. V letih od 2000 do 2005 so zgradili prizidek, v katerem je orodjarna  in garaža. V letu 2005 so nabavili tehnično gasilsko vozilo GVC 16/20 – MAGIRUS DEUTZ, leta 2006 pa so  uredili fasado orodjarne in prebarvali celotni gasilski dom. Na pročelje doma je pritrjena posvečena slika Sv. Florjana.

V letu 2008 so uredili sanitarije. V 2009 letu je bila s pomočjo Občine Lendava obnovljena tudi streha, za kar se zahvaljujejo takratnemu županu in podžupanu. Čez vsa ta leta so se udeležili tudi vseh občinskih tekmovanj, v društvu pa ne pomnijo, da bi s člansko enoto izpustili katero koli občinsko tekmovanje. Zadnja leta spet dosegajo tudi izredne rezultate, predvsem pa nastopajo z več enotami. Leta 2014 so na pobudo predsednika GZ Lendava uspeli sestaviti tudi tekmovalno ekipo članic, tako od tega leta naprej nastopajo večinoma s štirimi enotami. Društvo ima trenutno 89 članov, od tega 11 pionirjev, 14 mladincev, 15 članic in 24 članov operativcev.

Žal so v letu 2018 ostali brez vozila. Zaradi dotrajanosti so ga namreč bili prisiljeni izločiti iz prometa. V letu 2019, po 45. letih se je društvo posodobilo z novo brizgalno Zigler, ki je v celoti financiran iz požarnega sklada Občine Lendava. Člani društva se bodo še naprej trudili za varstvo pred požari in drugimi naravnimi nesrečami vaščanov v Kapci, za uspešno delovanje društva ter obstoj prostovoljnega gasilstva na vasi.