FOTO: 7. tekmovanje mladinskih in 37. tekmovanje slovenskih godb

Minuli petek in soboto se je v lendavski Gledališki in koncertni dvorani odvijalo 7. tekmovanje mladinskih in 37. tekmovanje slovenskih godb.

7. tekmovanje mladinskih godb

Mladinske godbe so se pomerile v dveh kategorijah in sicer v kategoriji A (Mladinski pihalni orkester Glasbene šole Domžale) in v kategoriji B (Pihalni orkester Glasbene šole Fran Korun – Koželjski Velenje).

37. tekmovanje slovenskih godb

V Koncertni težavnostni stopnji sta se pomerili Laška pihalna godba in Pihalni orkester Premogovnika Velenje, v 2. težavnostni stopnji pa so sodelovali Pihalni orkester železarjev Ravne, Pihalni orkester Marezige, Pihalni orkester Rudnika Mežica, Pihalni orkester Mestne občine Kranj in Pihalni orkester Lesce.

Najbolje ocenjeni pihalni orkestri tekmovanja so sledeči:

Na tekmovanju mladinskih pihalnih orkestrov je v kategoriji A (starost udeležencev do 14 let) s 86,11 % točk slavil Mladinski pihalni orkester Glasbene šole Domžale in v Kategoriji B (starost udeležencev do 16 let) s 91,94 % točk Pihalni orkester Glasbene šole Fran Korun – Koželjski.

Na 37. Tekmovanju slovenskih godb na drugi težavnostni stopnji je s 92,13 % točk slavil Pihalni orkester Železarjev, na koncertni stopnji pa je s 93,80 % točk slavil Pihalni orkester Premogovnika Velenje.

Namen tekmovanja ni zgolj tekmovalne narave, temveč gre tudi za spodbujanje in izobraževanje godbenic in godbenikov. Tekmovanja vidimo predvsem v dodatni obogatitvi procesa izobraževanja, pospešitvi in širitvi zanimanja za godbeništvo, krepitvi pripadnosti, spodbujanju napredka in načina dela orkestrov in ne-nazadnje v usmerjanju delovanja dirigentov z novo literaturo.

Z zaključkom tekmovanja in podelitvijo plaket in nagrad se je tudi na področju godbeništva končal Teden ljubiteljske kulture 2017, ki sta ga pripravila Javni sklad za kulturne RS dejavnosti in Zveza kulturnih društev Slovenije, potekal pa je pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja.

Skupni rezultati

  1. TEKMOVANJE MLADINSKIH GODB

KATEGORIJA A – Mladinski pihalni orkester Glasbene šole Domžale – 86,11 % točk, zlata plaketa

KATEGORIJA B – Pihalni orkester Glasbene šole Fran Korun – Koželjski – 91,94 % točk – zlata plaketa s posebno pohvalo

  1. TEKMOVANJE SLOVENSKIH GODB – DRUGA TEŽAVNOSTNA STOPNJA

Pihalni orkester Železarjev Ravne – 92,13 % točk, zlata plaketa s posebno pohvalo

Pihalni orkester Lesce – 87,50 % točk – zlata plaketa

Pihalni orkester Marezige – 86,85 % točk – zlata plaketa

Pihalni orkester Rudnika Mežica – 84,72 % točk –  srebrna plaketa

  1. TEKMOVANJE SLOVENSKIH GODB – KONCERTNA TEŽAVNOSTNA STOPNJA

Pihalni orkester Premogovnika Velenje – 93,80 % točk – zlata plaketa s posebno pohvalo

Laška pihalna godba – 87,59 % točk – zlata plaketa

FOTO: Tomaž Galič