FOTO: 57. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra 2019

Na Pomurskem sejmišču v Gornji Radgoni se je minulo soboto začel 57. mednarodni kmetijsko-živilski sejem “Agra 2019,” na katerem se predstavlja 1850 razstavljavcev iz 32 sodelujočih držav na več kot 70.000 kvadratnih metrov razstavnih površin.
Sam sejem, na katerem, kot je nekdo hudomušno pripomnil, plapola 32 državnih zastav, torej štiri več kot na sedežu EU v Bruslju, se predstavljajo podjetja in ustanove iz 32 držav, ponuja vrhunsko tehnologijo, mehanizacijo in opremo za kmetijstvo ter prehransko industrijo, najboljšo lokalno in regionalno prehrano, vina ter ekološke pridelke, najboljše rejne živali, od perutnine do drobnice, govedi, konj…, le prašičev, zaradi grožnje afriške kuge, letos ni. Sploh pa se sejem AGRA letos predstavlja pod sloganom Sejem nove generacije, izpostavlja pa predvsem digitalizacijo v kmetijstvu, mlade v agroživilstvu, generacijsko prenovo, inovativnost, znanje in povezovanje. Tudi odprtje sejma je bilo v znamenju mladih kmetov in opozoril, da se je treba zavedati kmetijskih korenin, brez katerih ne bo ne novih generacij ne prihodnosti panoge, za katero so danes bolj kot kdaj prej potrebni tako izkušnje kot znanje.

Poudarki prireditve med 24. in 29. avgustom, so na digitalizaciji v kmetijstvu in agroživilstvu. Mednarodna sejemska razstava pa prikazuje novosti, vrhunsko tehnologijo in tehniko za poljedelstvo, živinorejo, gozdarstvo, živilskopredelovalno industrijo, vinogradništvo, vinarstvo in ekološko kmetijstvo. Ponujena je oprema, semena ter sredstva za nego rastlin in živali in seveda najboljši pridelki in živila. Povezana je z mednarodnimi B2B, strokovnimi in panožnimi dogodki ter strokovnimi razstavami in svetuje pri izrabi evropskih sredstev. Dežela partnerica sejma je avstrijska Štajerska, ob njej se še posebej predstavljajo Madžarska, Hrvaška, Severna Makedonija, Poljska, Bolgarija, Vietnam in projekt “City Cooperation II,” ki povezuje 24 mest sosednjih držav Slovenije, Avstrije in Madžarske.